Protest la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, privind inechitățile salariale

Salariații Agenției pentru Protecția Mediului Timiș şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş anunță întreruperea programului de lucru astăzi. Ei îşi manifestă astfel nemulţumirea cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public.

 

Lucrul în Agenția pentru Protecția Mediului Timiș va fi întrerupt azi, între orele 10 -12, în cadrul unei acţiuni de protest, prin care angajaţii APM Timiş se alătură altora din Agențiile de Protecția Mediului din țară. Acţiunea are susținerea Federației Sindicatelor Unite din Mediu.

În prezent, salariile angajaților APM Timiș sunt cele stabilite în decembrie 2009, „în contextul în care salariile colegilor noştri bugetari din aceeași familie ocupațională, care au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanţial, creându-se astfel adevărate dezechilibre în sistemul public al salarizării”. Exemplelel date de reprezentanţii APM Timiş sunt: Direcțiile Sanitar-Veterinare Județene, Casele de Asigurări de Sănătate Județene, Casele Județene de Pensii, Agențiile Județene pentru Plăți și Prestații Sociale, Direcțiile de Sănătate Publică, Consiliile Județene, AdministațiileJjudețene a Finanțelor Publice şi alte categorii de bugetari din Învățământ și Sănătate.

Aceştia mai transmit că situația salariilor nete, inclusiv sporuri, ale angajaților APM Timiș, majoritatea absolvenți de studii superioare, în care sunt cuprinse sporul de doctorat și sporul pentru muncă în condiții vătămătoare, se prezintă astfel:

  • director executiv – 3.114 lei
  • șef serviciu – între 2.767 lei și 2798 lei
  • șef birou – 2.676 lei
  • consilier superior – între 1.931 și 2.339 lei
  • consilier principal – între 1.412 și 1.702 lei
  • referent de specialitate – 1.877 lei
  • referent superior – între 1.162 și 1.352 lei

Protestatarii mai spun că s-au adresat în scris conducerii APM Timiș, care le-a comunicat că Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului au solicitat punctul de vedere de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale: „Acest lucru nu rezolvă cu nimic solicitările noastre. Considerăm că până la acest moment revendicările noastre nu au fost soluționate, asfel încât suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătiți din fonduri publice”, mai spun protestatarii.

Nemulţumirea este exprimată şi în scrisoarea deschisă adresată primului- ministru Sorin Grindeanu, trimisă azi Guvernului. În această scrisoare deschisă, angajaţii APM Timiş solicită majorarea salariilor, astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională. „Solicitarea noastră are ca obiective atât menținerea nivelului de trai și a puterii de cumpărare a salariaților din domeniul protecției mediului, cât și respectarea principiului echității și al retribuirii conform importanței muncii depuse. (…), Vă rugăm să reflectați just și cu înțelepciune solicitarea noastră și să întreprindeți cu celeritate tot ce este în atribuțiile dumneavoastră, asfel încât să nu rămânem ceea ce suntem la acest moment: cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătit din fonduri publice”, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă premierului Sorin Grindeanu.

Angajaţii APM Timiş avertizează că, dacă revendicarile nu le vor fi soluționate favorabil, sunt decişi să declanşeze conflictul colectiv de muncă, prin întreruperea activităţi pe timp nelimitat.

Print Friendly, PDF & Email