Primăria Municipiului Timișoara anunţă că a depus cererea de chemare în judecată a societății Bega Turism, prin care cere despăgubiri de aproape 11 milioane de lei. Cererea are ca obiect recuperarea sumelor cuvenite pentru o perioadă de trei ani, în care societatea a folosit fără drept terenul cu o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați.
Terenul, în suprafaţă de 3.271 metri pătrați, situat pe strada Carol Telbisz, a fost folosit ca spațiu pentru parcare plătită, fără acordul Primăriei Municipiului Timișoara, în perioada 31 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2023. În tot acest timp, transmite Primăria, Bega Turism a folosit abuziv acest teren, montând bariere la căile de acces și încasând taxe pentru locurile de parcare.
„Recuperăm banii pe care orașul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timișoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei. Pe acest teren am lansat deja licitația pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an și ne așteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experiență în gestionarea unor astfel de proiecte”, declară primarul Dominic Fritz.
Prin sentința Curții de Apel Timișoara, rămasă definitivă prin Decizia 5499/16 noiembrie 2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost restabilit dreptul de proprietate al Municipiului Timișoara asupra terenului. Dreptul de administrare și exploatare a terenului pe care se află 96 de locuri de parcare, a fost transmis către SPAPP Timpark, pentru utilizare în regim de parcare publică.
Primăria Timișoara solicită instanței obligarea Societății Bega Turism SA la plata contravalorii pentru lipsa de folosință a terenului, în sumă de 10.764.861 de lei. Se cere ca suma să fie actualizată cu indicele de inflație, de la data rămânerii definitive a Sentinței Civile nr. 344/26 noiembrie 2020, pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, până la data achitării efective a datoriei.
În replică, reprezentanţii Bega Turism susţine că au administrat legal parcarea, în toată perioada de la edificarea clădirii și până la predarea terenului către Municipalitate, în urma pronunțării sentinței definitive la care Primăria Timișoara face referire: „Parcarea cu plată a funcționat perfect legal, de la momentul constituirii ei, în anul 2016 (moment la care se înregistra un an de la intabularea terenului, în urma obținerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în discuție) și până la apariția deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la finele anului trecut. Mai mult, societatea Bega Turism SA și-a exprimat, la scurt timp după momentul dobândirii certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului parcării și intabularea acestuia, dorința de a
Bega Turism SA tarnsmite că a luat act de notificarea Primăriei Timișoara cu privire la sentința definitivă și executorie, la data de 16 ianuarie 2023, şi că ar fi procedat „de îndată” la predarea terenului pe care funcâionează Parcarea Bega, adică în 1 februarie.
„Până la data comunicatului de presă transmis luni, 29 mai 2023, de către Primăria Timișoara, societatea BEGA Turism SA nu a avut și nu are nici în continuare cunoștință de nicio notificare sau acțiune în instanță a Primăriei Timișoara cu privire la solicitarea de posibile daune legate de folosința parcării în discuție, administrația publică locală acționând, prin demersul său, contrar practicilor uzuale. Totodată, apreciem că sumele vehiculate nu pot fi justificate în mod legal, deoarece Primăria Timișoara nu a avut niciun drept legal asupra parcării, până în momentul pronunțării hotărârii Înaltei Curți 5499 din 16 bnoiembrie 2022”, mai transmit reprezentanţii Bega Turism SA.
Ultimele comentarii