Primăria, dispusă să renunţe la tăierile radicale de arbori

În premieră, Primăria a recunoscut că nu agreează tăierile radicale de coronamente care în anii trecuţi lăsau străzi întregi şi bulevarde fără umbră, în toiul verii, şi că tăierile de corecţie se vor face în funcţie de specificul zonei.

 

O altă abordare

Împreună cu Asociaţia Peisagiştilor, Direcţia de Mediu şi specialişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole Timişoara, Primăria a dezbătut în premieră modul în care se vor realiza pe viitor toaletarea şi tăierile de corecţie care, în anii trecuţi, lăsau bulevarde întregi din oraş fără un metru pătrat de umbră, în perioadele toride din vară.

Şi tot în premieră conducerea Primăriei a fost de acord ca firmele care se ocupă de toaletarea arborilor să intervină mai puţin brutal asupra coroanelor.

„Am sesizat în oraş un număr important de arbori cosmetizaţi radical, practic prin tăierea tuturor ramurilor, rămânând din ei doar trunchiurile. Am întrebat de ce se procedează aşa şi mi s-a explicat că în anumite situaţii se impun astfel de tăieri pentru regenerare. Numai că impresia mea a fost că se practică pe o scară prea largă tăierile radicale de arbori şi am cerut tocmai de aceea o întâlnire cu specialiştii. Noi ne dorim coroane de arbori, nu tulpini”, spune primarul Nicolae Robu.

Dezbaterile cu specialiştii au fost organizate, după cum precizează şi Asociaţia Peisagiştilor, în urma unor repetate sesizări adresate Primăriei în legătură cu tăierile greşit aplicate arborilor din oraş, „care au ca şi rezultat degradarea treptată a calităţii vegetaţiei urbane şi pierderi importante din volumul verde al oraşului”.

Potrivit peisagiştilor timişoreni, starea actuală a arborilor urbani este sensibilă şi are nevoie de o atenţie particulară.

În urma unor tăieri demonstrative, făcute de Asociaţia Peisagiştilor, s-a convenit să se organizeze întâlniri de lucru între reprezentaţii Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei, Asociaţia Peisagiştilor, specialişti de la Universitatea de Agronomie  şi angajaţii societăţilor comerciale care efectuează lucrări de întreţinere de spaţii verzi, pentru a stabili un program pe termen scurt şi mediu de administrare a vegetaţiei urbane.

 

„Am remarcat o deschidere la dialog”

Conform participanţilor la aceste dezbateri şi consultări, faţă de anii trecuţi, când exista o închistare şi un refuz de dialog pe aceste teme, Primăria Timişoara s-a arătat acum mult mai deschisă la consultări. „Cei de la Primărie mi s-au părut mult mai deschişi la dialog. Rămâne ca rezultatul să se şi vadă pe străzile municipiului. Dacă tunzi un arbore numai ca să-l tunzi, să ai activitate şi să nu ajungă la cabluri cu ramurile, aspectul e unul pe măsură. Dacă vrei să-l tunzi într-un mod frumos, ecologic, atunci aceste tăieri trebuie să se realizeze în funcţie de aspectul fiecărei străzi şi specificul zonei”, este de părere asist. dr. ing. Marius Silivăşan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Print Friendly, PDF & Email