Preşedintele Tribunalului Timiş: „Suntem ţara în care politicienii au inclusiv dreptul de a transforma justiţia în sac de box sau bâtă, în funcţie de interese”

După ce, ieri, Comisia Iordache a dat vot favorabil modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, reacţionează dur şi spune că România a devenit ţara în care condamnaţii au toate drepturile, acuzând o „căsăpire” a Codului Penal „în aşa fel încât, dacă s-ar putea, judecătorul să fie subiect activ al tuturor infracţiunilor.

 

Suntem ţara în care inginerii fac legi în domeniul zootehniei, contabilii – în cel al construcţiilor şi, împreună, ca într-o mare şi fericită familie, căsăpesc Codul Penal în aşa fel încât, dacă s-ar putea, judecătorul să fie subiect activ al tuturor infracţiunilor”, scrie, într-o postare pe pagina sa de socializare judecătorul Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş.

Adăugând că, printre cei chemaţi să aplice legea „sunt câţiva dornici să facă legea, să fie deasupra legii, să fie ei înşişi legea. Să fie deopotrivă instanţă de fond şi de apel, de control constituţional şi de cercetare disciplinară.” Adriana Stoicescu mai spune că, la adăpostul independenţei, „devenite cauză de impunitate şi laitmotiv”, aceştia nu mai pronunţă hotărâri, ci acordă indulgenţe.

Suntem ţara în care politicienii au toate drepturile, inclusiv acela de a considera drepturile şi libertăţile fundamentale un moft, de a transforma justiţia în sac de box sau bâtă, în funcţie de interese. Suntem ţara în care condamnaţii au toate drepturile, mai puţin acela de a-şi cotonogi gardienii, dar nu-i timpul pierdut. În care inculpaţii au dreptul să scape de pedeapsă, scriind după dictare un denunţ mincinos împotriva celor căzuţi în dizgraţia puternicilor zilei. Avocaţii, însă, au dreptul de a nu avea nici un drept…”

În acest timp, adaugă preşedintele Tribunalului Timiş, „băieţii şmecheri ai patriei filosofează despre morală şi drept penal, tolăniţi pe un şezlong, departe de mizeria românească sau, unii dintre ei, rămaşi încă acasă, scuipând seminţe în capetele judecătorilor care i-au condamnat, pe nedrept desigur”.

Judecătorul Adriana Stoicescu mai spune că, din cauza laşităţii judecătorilor, „simbolul justiţiei imparţiale nu mai e eşarfa de pe ochii Zeiţei Themis, ci punga de nylon cu care au fost acoperite, cu cinism şi ipocrită condescendenţă, mâinile încătuşate ale judecătorului constituţional, defilat ca simbol al luptei anticorupţie victorioase, spre deliciul mulţimii aflate în delir şi însetată de sânge de corupt”.

Ieri, Comisia pentru legile Justiţiei a dat vot favorabil unor controversate modificări ale Codului de procedură penală, cu 15 voturi „pentru” şi 3 împorivă, proiectul urmând să meargă luni la Senat, prima Cameră sesizată. Potrivit acestor propuneri de modificare, sentința de achitare dispusă de prima instanță se poate modifica doar dacă se aduc probe noi, dezvăluirile în timpul urmăririi penale sunt interzise, iar arestarea preventivă se poate face doar dacă există probe și „indicii temeinice”, iar rejudecarea dosarului se poate cere doar dacă judecătorul nu a semnat/redactat decizia. Opoziția semnalează faptul că această ultimă prevedere ar fi dedicată liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru că îi va putea permite să ceară rejudecarea dosarului „Referendumul”.

Print Friendly, PDF & Email