Preşedintele Tribunalului Timiş: „Reacţia celor cinci judecători din CSM, care au reuşit să boicoteze «decapitarea» Inspecţiei Judiciare, semn că judecătorii nu mai tac”

Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care spune că cele cinci judecătoare care au ales să nu participe la plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reuşind să boicoteze “decapitarea” Inspecţiei Judiciare, au procedat corect, anunţă Mediafax.

 

“Într-o ţară în care incompetenţa şi amatorismul au devenit valori, puciul şi revoluţia au devenit sinonime pentru firesc. Pentru că firească este reacţia celor cinci doamne judecător, care au ales să nu participe la o procedură ce urma să se desfăşoare cu încălcarea dreptului fundamental la apărare. Pentru că firească este nevoia reprezentantelor noastre din Consiliul Superior al Magistraturii de a nu îşi încălca propriile convingeri, acelea care ne-au determinat să le acordam votul. Reafirmarea principiilor care trebuie să stea la baza unei justiţii independente şi corecte înseamnă că judecătorii îşi înţeleg menirea, îşi asumă responsabilitatea funcţiei. De prea mult timp, cu sabia «obligaţiei de rezervă» deasupra capului, judecătorii au ales să nu se implice”, a scris, duminică, Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş, pe reţeaua de socializare.

Aceasta consideră că este important ca vocea judecătorilor să se facă auzită şi ascultată, mai ales că se vorbeşte despre modificarea legilor justiţiei, iar reacţia celor cinci judecători este “dătătoare de speranţă pentru întreaga societate”.

Adriana Stoicescu consideră că reformarea justiţiei a fost mult timp doar o temă în dezbaterile publice. „Judecătorii nu pot accepta transformarea Inspecţiei Judiciare într-un trofeu; nu pot accepta aservirea instituţiei menită a garanta o justiţie fără abuzuri. Inspecţia Judiciară trebuie să fie independentă, dar, în acelaşi timp, să aibă puterea, curajul şi capacitatea instituţională deplină, garantată prin lege, de a cerceta plângerile formulate împotriva magistraţilor. Mesajul transmis de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au oprit confiscarea Inspecţiei Judiciare, este acela că judecătorii nu acceptă încălcarea principiilor, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. De prea mult timp «reformarea justiţiei» este doar o temă şi un pretext în dezbaterile politice. A venit timpul ca toţi liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte, să înţeleagă că justiţia este egală pentru toţi, motiv pentru care ei înşişi trebuie să treacă peste diferenţele partinice şi să pună pe primul loc interesul cetăţeanului”, a declarat Adriana Stoicescu.

Preşedintele Tribunalului Timiş propune organizarea unei dezbateri serioase despre modificările din justiţie: „Dată fiind situaţia în care se află justiţia azi e nevoie de o dezbatere serioasă, la nivel de societate în ansamblul ei, despre ce şi cum trebuie făcut pentru a îmbunătăţi lucrurile din justiţie. E nevoie de o astfel de analiză obiectivă, argumentată şi fără părtinire, despre ce merge şi nu merge bine în justiţie, pentru a îndrepta lucrurile în mod real. Justiţia din România trebuie să revină la sobrietatea specifică unei justiţii din ţările cu democraţie consolidate. Adică, la o justiţie care nu se face la televizor, ci în sala de judecată, cu respectarea tuturor procedurilor şi drepturilor conferite de lege.”.

Preşedintele Tribunalului Timiş mai spune că reacţia celor cinci judecători din CSM este un semnal că judecătorii nu vor mai sta tăcuţi. „De prea mult timp discursul public despre justiţie e confiscat de persoane fără pregătire juridică, dar cu evidente interese în a denigra întreaga putere judecătorească; de persoane care iau în derâdere drepturile şi libertăţile consacrate prin lege, şi vorbesc despre justiţie numai din perspectiva acuzării, niciodată din perspectiva respectării drepturilor celor acuzaţi sau a garantării independenţei judecătorilor. Reacţia celor cinci judecători din CSM este un semnal, de la cel mai înalt nivel, că judecătorii nu vor mai sta tăcuţi”, a conchis Adriana Stoicescu.

Şedinţa Comisiei nr. 1 a avut loc marţi, 29 august, dată la care, prin vot, s-a decis ca la şedinţa plenului din 30 august să se ia în discuţie raportul de audit al Inspecţiei Judiciare, existând şi discuţii despre o eventuală revocare a conducerii inspectorilor şefi pe baza acestui raport.

Ulterior, şedinţa de miercuri nu s-a mai ţinut, cinci dintre magistraţii CSM fiind absenţi. Astfel, nu s-a putut luat în discuţie nici raportul privind Inspecţia Judiciară, nici alte solicitări ale judecătorilor şi procurorilor.

Cinci judecători ai CSM, printre care şi preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea, susţineau că au boicotat şedinţa CSM pentru că „nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii”.

Print Friendly, PDF & Email