Parteneriat între Timișoara și Novi Sad, Capitalele Europene ale Culturii în 2021

Reprezentanții orașelor Timișoara și Novi Sad, capitalele culturale Europene ale Culturii în 2021, au semnat un protocol de colaborare pentru a realiza evenimente comune.

 

În cursul acestui an, prin Encounters, realizat cu sprijinul fundației Art Encounters, artiști din Timișoara și Novi Sad vor face schimb de experiență, producând și expunând în cele două orașe partenere. Pentru anii următori sunt în pregătire și alte evenimente realizate în colaborare: Moving Fireplaces/Cămine în Mișcare – care va deschide o poartă între românii și sârbi aflați de o parte și de alta a graniței, sau proiectul Argonauții, un proiect în colaborare cu Novi Sad și cu orașul grecesc Elefsina, a treia Capitală Europeană a Culturii în 2021, care va aduce spectacole pe Dunăre și Bega, atrăgând atenția asupra problemelor mediului înconjurător. Un alt proiect important va fi autobuzul cultural prin care se vor facilita schimburi între cele două orașe, astfel încât turiștii să poată vizita la sfârșit de săptămână și Novi Sad și Timișoara și să participe la evenimentele culturale.

Timișoara și Novi Sad vor avea împreună o ofertă culturală complexă, se vor completa reciproc. Este extrem de important să existe astfel de colaborări, atât intracomunitare, pe plan local, dar și internaționale, cu instituții europene și cu alte orașe partenere. Relația cu Novi Sad e oarecum firească, datorită istoriei comune, a culturii comune, și ne bucurăm să fim împreună în această experiență, de a face din orașele noastre Capitale Europene ale Culturii și de a participa la transformarea lor pe termen lung, nu doar cultural, ci și social, economic, din punct de vedere al turismului. Acest parteneriat interconectează cele două orașe, făcându-le mai puternice”, declară Simona Neumann, directorul executiv al Asociaței Timișoara 2021 Capitală Europană a Culturii.

Timișoara și Novi Sad sunt înfrățite din 2005, iar în dosarele de candidatură ale celor două orașe pentru a deveni Capitale Culturale Europene în 2021 au fost menționate colaborările între Banat și Voivodina.

Cooperarea între cele două regiuni va fi realizată prin colaborări de bune practici, conlucrarea cu organizații din cultură și educație, încurajarea schimbului de artiști, organizarea de seminare, traininguri dar și lansarea unor anunțuri de proiecte culturale care vor putea fi finanțate și promovate în comun, anunţă reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Print Friendly, PDF & Email