„Nopţile lecturii”, de la sfârşit de ianuarie

Ca în fiecare an, la sfârşit de ianuarie, Institutul Francez din România sărbătorește, la Timişoara, Bucureşti, Cluj şi Iaşi, lectura în toate formele, raliindu-se la evenimentul internațional Nopțile lecturii / Les Nuits de la lecture.

 

România participă la cea de-a cincea ediţie a Les Nuits de la lecture, eveniment organizat de Ministerul francez al Culturii în întreaga lume, printr-o serie de evenimente online: întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri sau lecturi muzicale.

Din 2017, Les Nuits de la lecture/Nopțile lecturii oferă momente unice în care se celebrează pe tot globul, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. „În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni, dar şi un mod de a regândi, de a reevalua lumea în care trăim – de aici şi tema principală a acestei ediţii «Să recitim lumea»”, spun reprezentanţii Institutului Francez.

Evenimentele se vor desfăşura în perioada 21-24 ianuarie, exclusiv online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectură, indiferent de locul în care se află sau de orașul în care au loc Nopțile lecturii. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat în evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/1137391786697062.

Echipa Institutului Francez din România Timișoara invită publicul interesat să recitească lumea împreună: „Oriunde v-ați afla, înregistrați-vă citind un fragment de maximum cinci minute dintr-un autor român sau francofon și trimiteți filmulețul vostru până în 21 ianuarie la adresa de email: contact.timsoara@institutfrancais.ro. Toate înregistrările primite vor fi postate pe paginile de Facebook și de Instagram ale Institutului, în 23 ianuarie”. Tot atunci, membrii echipei de la Timișoara și invitații lor vor citi online câteva dintre textele lor preferate, în română și în franceză, ca un dialog între culturi și vremuri. Lecturile vor fi acompaniate de interludiile muzicale ale pianistei Evelin Roman.

Pentru cititorii mai mici, Institutul Francez la Timișoara a prevăzut o serie de lecturi pe rețelele de socializare, din 21 până în 24 ianuarie, dar și un atelier prin care aceștia sunt invitați „să recitească lumea basmelor”. Atelierul este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între patru şi opt ani și se va desfășura în 22 ianuarie, la ora 18, pe Zoom, cu participare gratuită, pe bază de rezervare. Înscrierile se fac până în 21 ianuarie, la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

Print Friendly, PDF & Email