Lectura, ridicată la… cerc, nu la pătrat

Biblioteca Județeană Timiș organizează a doua ediţie a spectacolului urban de lectură Concentrica.

 

Numele acestui spectacol urban de lectură, organizat pentru prima dată anul trecut, a fost inspirat de modul în care este realizată Piaţa Libertăţii, în cercuri de cărămidă roșie.

Formatul din acest an al spectacolului, anunţă organizatorii, va fi pe cât de concentric, pe atât de diferit: „Concentrica 2 ridică lectura la… cerc, nu la pătrat.” Aceştia anunţă că joi, 25 mai, de la ora 12, participanții vor lua loc pe șiruri de scaune care, pornind de la Statuia Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Nepomuk, vor străbate cercurile pieței. Aceste şiruri de scaune vor fi completate de motocicletele celor de la Timișoara Bikers, precum și de șevalete care vor prezenta o colecție surpriză a Fototecii BJT.

O persoană desemnată de fiecare grup va lectura câte un poem din volumul Blândul ceas al reîntoarcerii, de Ioan Crăciun (1954-2010). Volumul, apărut în 1994, în seria de poezie a editurii Marineasa, va fi citit integral, pe durata manifestării. „Comunitatea va parcurge o carte şi, în același timp, cartea va parcurge comunitatea”, mai spun reprezentanţii BJT, subliind că instituţia promovează lectura publică, înțeleasă ca „ritual” civic și act de coeziune socială.

Lectura publică reunind peste 500 de persoane, organizată anul trecut de BJT, a fost un experiment social-literar inedit. Nicăieri în lume nu mai fuseseră organizate manifestări de acest gen, la o asemenea anvergură.

BJT s-a remarcat şi prin alte acţiuni inedite. De exemplu ConCentrica, organizată în mai 2016, picnicul urban de lectură Pătura care citește, din iunie 2016, Literatura intră-n joc (un eveniment care are ca scop promovarea lecturii în licee, proiect demarat în cadrul LitVest 2016). Toate acestea au dus la nominalizarea managerului BJT, scriitorul Tudor Crețu, ca finalist la categoria „Literatură” al Galei Oamenii Timpului, organizată la Iași, în 2016.          

BJT a câștigat, în 2012 și 2013, trofeul de Cea mai bună bibliotecă din România, la Gala Industriei de Carte Bun de tipar, și a lansat, în ultimii ani, concepte și proiecte care au redefinit exprimarea publică prin lectură.

Print Friendly, PDF & Email