Cel mai nou roman al lui Daniel Vighi, lansat la Timişoara

Daniel Vighi îşi lansează cel mai recent roman, Mort în Patagonia. Povestea savuroasă a unor bănăţeni paraşutaţi de pe o stradă timişoreană, după Revoluţie, în lumea secolului al XVI-lea.

 

Scriitorul Daniel Vighi lansează joi, 14 septembrie, de la ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe, din Timişoara, cel mai recent roman, Mort în Patagonia, apărut recent la Editura Polirom în colecția Ego.Proză. Romanul este promovat în cadrul campaniei Cartea lunii septembrie la Bufnițe. Alături de autor, la lansare va vorbi Adriana Babeți.

Romanul Mort în Patagonia este o parabolă epică pe tema lecturii ca aventură. Începută în urma unui seminar la Facultatea de Litere din Timişoara, peregrinarea este o incursiune în istoria descoperirii Lumii Noi, avându-i ca protagonişti pe Columb, Magellan şi Pedro Sarmiento de Gamboa. Lor li se adaugă o serie de conchistadori celebri cărora lectura, ca incursiune în timp şi geografii, le dă viaţă. Romanul deplânge genocidul populaţiei ona din Patagonia, al băştinaşilor selknam, dar şi moartea cumplită a coloniştilor debarcaţi în lumea inospitalieră din Tierra del Fuego în anul 1555.

Prin actul magic al lecturii, câţiva bănăţeni sunt paraşutaţi de pe o stradă timişoreană, după Revoluţie, în lumea secolului al XVI-lea. Efectele de umor şi savoare lexicală rezultate din întâlnirea aceasta sunt irezistibile. Pornind de la celebrul roman «Moby Dick», autorul imaginează Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» ca pe Oceanul Pacific, ducând mai departe viziunea lui Herman Melville. Alt reper-far al călătoriei este romanul «Toate pânzele sus!», iar marele galion al literaturii universale – condus de Cervantes, sub pavilionul etern al cavalerului Don Quijote de la Mancha – deschide calea către o poveste fantastică printr-o extraordinară desfăşurare de jocuri culturale ale imaginaţiei”, descriu cartea, reprezentanţii editurii.

Daniel Vighi este pentru cele două „bufnițe”, Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan, profesor, mentor, sprijin și le este prieten. „Lui îi datorăm, în primul rând, alegerea noastră de a lucra în domeniul cultural și, în special, cel al cărții. Ne bucurăm să avem cartea lunii septembrie la Bufnițe romanul «Mort în Patagonia» și din acest motiv, dar și fiindcă am așteptat să îl citim din anul I de facultate, când ne-a povestit prima dată despre el. Iar lectura lui a fost pentru noi ca proiectul librăriei: pasiune, exercițiu de imaginație, execițiu de răbdare și încrederea de a duce la sfârșit lectura/proiectul”, spun cele două.

Daniel Vighi, născut pe 8 octombrie 1956, este prozator al generaţiei literare din anii ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara.

Dintre volumele de proză scurtă care îi poartă semnătura  sunt Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013).
De asemenea, Daniel Vighi a scris şi câteva romane – Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1998), Misterele castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), Trilogia Corso (2015) –  şi eseuri: Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014).

Este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Print Friendly, PDF & Email