Medicul Virgil Musta: „Virusul nu a dispărut și este nevoie de responsabilitate individuală”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, avertizează „virusul nu a dispărut și este nevoie de responsabilitate individuală, în perioada următoare, pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă.”

 

„Au trecut două săptămâni de la relaxarea măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii Covid-19. Această perioadă, cât și tot ceea ce urmează înseamnă de fapt pași spre revenirea la o viață normală. Vă mulțumesc fiecăruia, pentru că eu sunt convins că principalul motiv pentru care la noi pandemia a rămas sub control este atitudinea extrem de responsabilă de care ați dat dovadă majoritatea dintre voi. Altfel, am fi avut mult mai multe victime, oricât ne-am fi străduit noi medicii, autoritățile și multe alte categorii profesionale care au participat direct la această luptă”, scrie pe grupul de Facebook City Doctors medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Acesta atrage însă atenţia că „virusul nu a dispărut și este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă”.

Virgil Musta reaminteşte că, la nivel mondial, au fost confirmate peste 6 milioane de cazuri de Covid-19 confirmate (peste 2 milioane fiind în Europa). Dintre acestea, aproape 370.000 de persoane au decedat (mai mult de 176.000 în Europa), 2,5 milioane s-au vindecat, iar 3,1 milioane de cazuri încă active.

România a avut 19.257 de cazuri confirmate (505 fiind din Timiş), dintre care 1.262 au decedat (53 din Timiş), 13.256 s-au vindecat, iar 4.739 de cazuri sunt încă active.

Din aceste date statistice se poate vedea clar amplitudinea globală a pandemiei. Acum suntem pe o pantă descendentă în multe zone, inclusiv la noi, dar nu în toate, vezi situația din Brazilia și nu numai.

În România am reușit să limităm impactul pandemiei, cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți. Mai mult decât atât, mulți români din aceste țări sau întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea granițelor, fapt ce a sporit și mai mult riscul exploziei epidemiei și la noi”, declară dr. Virguil Musta.

Acesta spune că, discutând zilele trecute acest aspect, într-o întâlinre online cu specialiști, s-a concluzionat că cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deși dure, luate la timp, dar și modulului în care cea mai mare parte a populației le-a înțeles și respectat.

La nivelul Europei, 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boală asociată: 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecțiune asociată).  94% au fost persoane peste 60 ani, iar 59% au fost bărbați.

Raportată la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, situaţia arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate, adaugă dr. Virgil Musta.

Acesta mai spune că, în România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, „ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări. Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane.

Această situație de la noi se datorează mai multor factori, eu menționez aici în primul rând lipsa programelor reale personalizate de prevenție a apariției acestor boli, precum și educația pentru sănătate deficitară.”

Medicul Virgil Musta subliniază că educație pentru sănătate înseamnă alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali.

Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem și protejarea în continuare (cel puțin până la apariția unui vaccin sigur și eficient) de posibila infecție cu Sars-CoV-2, care nu va dispărea curând. Dar cea mai bună soluție este prevenția”, conchide dr. Virgil Musta.

Print Friendly, PDF & Email