Medicul Virgil Musta: „O zi de spitalizare poate salva viața bolnavilor cu covid-19”

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara

Şeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Virgul Musta atrage atenţia că o zi de spitalizare poate fi decisivă în salvarea vieţii bolnavilor cu covid-19: „Este necesară o evaluare precoce și administrarea rapidă a unui tratament personalizat.”

 

Potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată că fiind infectată cu noul coronavirus are obligația să se interneze minimum 24 de ore în spital pentru evaluare. În această perioadă, pacientului i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator și a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în organismele infectate cu covid-19, explică medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Aceştia mai spun că, în cazul în care analizele sunt în parametri normali, la solicitare, pacienții pot merge acasă, în autoizolare. Bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătand prezenta celor două sindroame, li se recomandă să rămână internați pentru a începe un tratament specific, întrucât, în cazul acestora, există pericolul ca în doar câteva ore boala să evolueze către o formă severă.

Am avut pacienți care se simțeau bine, nu aveau simptome de covid-19 sau erau ușor simptomatici, și au ales să plece acasă. După patru-cinci zile, s-au decompensat rapid și, din păcate, au ajuns în Secția de Terapie Intensivă”, spune medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Acesta mai spune că evaluarea făcută pacienților simptomatici a permis medicilor încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată, pe forma ei și pe patogenia existentă, și nu pe boală. „Acest lucru ne-a făcut să obținem rezultate bune în tratamentul pacienților cu covid-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depășim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce și administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, explică medicul Virgil Musta.

De la începutul pandemiei până azi, în Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a înregistrat 1089 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Dintre aceştia 90 şi-au pierdut viaţa, în timp ce 712 s-au vindecat. Restul de aproape 300 sunt cei internaţi în momentul de faţă, trimişi spre spitalizare la alte unităţi sau externaţi la cerere, dar nevindecaţi.

Print Friendly, PDF & Email