Medic Virgil Musta: „Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!”

Foto: Constantin Duma

15 iunie, data intrării în vigoare a celui de al treilea set de relaxări după pandemia de coronavirus, devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Medicul epidemiolog Virgil Musta atrage atenţia că pericolul nu a trecut şi că regulile minime rămase în vigoare trebuie respectate.

 

Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor). Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!”, atrage atenţia medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, subliniază acesta, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie-aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale: „Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care și-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulți și sunt reali. Sigur că majoritatea celor care au facut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în același timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la ATI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci.”

Virgil Musta spune că în România au fost luate în timp util măsuri dure, pentru că am avut “norocul” unui decalaj de câteva săptămâni faţă de declanşarea pandemiei în state care unde s-au înregistrat mii de decese: „S-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc.”

Medicul Virgil Musta afirmă că, din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar “cu cap”, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum două-trei luni: „Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.”

Medicul timişorean atrage atenţia asupra unei creșteri a numărului de cazuri în ultimile zile, dar spune că aceasta era de așteptat: „Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intrăm in panica. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale.”

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atrage atenţia Virgil Musta, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia și, mai recent, în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, ceea ce ar impune din nou măsuri foarte dure.

„Haideți sa continuăm să fim responsabili, atât în Timișoara, cât și în restul țării, pentru că astfel măsurile de relaxare vor continua și poate încetul cu încetul viața va reveni la normal. Adevarat, o nouă normalitate, în care trebuie să ținem cont de anumite reguli”, conchide medicul Virgil Musta.

Print Friendly, PDF & Email