Marius Craina: „Între cartierele oraşului există inechitate şi diferenţe foarte mari”

Sursă foto: Facebook Marius Craina

Candidatul Partidului Pro România la funcţia de primar al Timişoarei, Marius Craina, fost manager al Spitalului Judeţean Timişoara, spune că între cartierele oraşului există inechitate, inegalitate şi diferenţe foarte mari, unul dintre acestea fiind cartierul Piaţa Traian/Fabric, potrivit Agerpres.

 

Marius Craina a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Timişoara a fost cunoscută pe plan intern şi internaţional ca un oraş multicultural, multietnic, care se dezvoltă pe baza unor principii de egalitate în toate cartierele, dar aceste calităţi au început să dispară în ultimele decenii, instalându-se diferenţe uriaşe între cartiere.

Proiectul pentru Piaţa Traian a început în 1740, când au apărut primele edificii care au reprezentat şi au creat o istorie pentru Timişoara. Asemenea acestui loc sunt multe altele în Timişoara, care, din păcate, în ultimii ani de zile au fost ignorate de toate administraţiile. (…). Rolul unui primar şi al unui Consiliu Local este asigurarea şi creşterea calităţii vieţii în localitatea pe care o păstoreşte. (…). Observăm (în Piaţa Taian – n.r.) o mulţime de spaţii care acum sunt închise, stau în paragină, distruse, cu tencuiala căzută. Nu aşa putem să dezvoltăm un cartier şi calitatea vieţii”, a declarat, potrivit Agerpres, Marius Craina.

Acesta afirmă că sistemele de termoficare, canalizare şi electrificare din zonă ar trebui revizuite printr-un proiect integrat, valabil la nivelul întregului municipiu, în regim de urgenţă, pentru ca locuitorii din zonă să beneficieze de condiţii normale de viaţă.

O altă problemă identificată este infrastructura educaţională deficitară în cartierele vechi, cu excepţia celui din Cetate, unde se resimte nevoia de mai multe locuri în grădiniţe şi şcoli, dar şi a unor cabinete medicale de calitate.

Marius Craina propune o revitalizare a colaborării administraţiei locale cu asociaţiile de locatari şi cu consiliile de cartier, pentru a readuce normalitatea în cartierele istorice ale oraşului: „În momentul în care dispui de resurse financiare, totul se poate rezolva. Majoritatea clădirilor din zona Traian sunt proprietate privată, puţine aparţin statului român sau unor instituţii. Ar fi necesară implicarea obligatorie, din punct de vedere financiar, a locuitorilor care le locuiesc. Dar cele mai multe persoane riverane din aceste cartiere istorice sunt în vârstă, care au o situaţie financiară care nu le permite să aloce sume uriaşe pentru renovări şi refaceri ale faţadelor şi de aceea este obligatoriu ca municipalitatea să se implice, aşa cum a făcut-o în multe alte oraşe.”

Marius Craina propune identificarea patrimoniului istoric al oraşului, apoi identificarea surselor de finanţare, prioritar cele europene, dar şi din împrumuturi pe care să le acceseze primăria, precum şi studierea variantei de finanţare UNESCO a clădirilor care fac parte din patrimoniul istoric.

Print Friendly, PDF & Email