Primarul Timișoarei anunță înfiinţarea de posturi de poliţie locală în cartierele orașului

Foto: Constantin Duma

Primarul Nicolae Robu anunță că va înfiinţa posturi de poliţie locală în cartiere, după ce locuitorii dintr-o zonă centrală a Timişoarei i s-au plâns că sunt prea multe localuri unde se joacă păcănele şi în preajma cărora au apărut tot mai multe persoane agresive, potrivit Agerpres.

 

Primarul Timișoarei afirmă că abia acum a aflat de la cetăţeni, în cadrul unei dezbateri în cartierul respectiv, despre acest fenomen, că „nici măcar cei din Opoziţie nu mi-au semnalat acest fenomen” şi că a dispus imediat controale la cluburile de păcănele, dar legislaţia în vigoare din anul 2009 îi protejează pe aceştia. Una dintre aceste zone este Dacia.

Primarul a anunţat că a dispus controale şi, cerând o informare sub aspect juridic să vadă care este statutul respectivelor localuri şi cum au ajuns atât de mulţi să funcţioneze, a fost surprins să constate că patronii respectivelor firme sunt protejaţi de o ordonanţă de guvern din anul 2009: „Am ajuns la concluzia că ceea ce s-a făcut de mai marii ţării a fost în slujba unor reţele, nu le spun mafii, care nu cred că e drept să beneficieze de un asemenea regim preferenţial în România. Este ştiut că pe acolo se învârt foarte mulţi bani, şi albi şi de alte culori. Nu e treaba primarului să stabilească acest lucru. Art. 5 din OUG 77/2009 (…) permite operatorului economic care a obţinut licenţa să desfăşoare respectivele activităţi pe teritoriul întregii ţări, fără să aibă nevoie de autorizaţii, avize ori licenţe din partea altor autorităţi.”

Nicolae Robu subliniază că nu este de acord ca prin prezenţa acestor cluburi „să se bage pe gâtul unui oraş” care nu este interesat de aşa ceva, astfel de activităţi, dar mai ales este inadmisibil ca astfel de activităţi să fie „atât de protejate încât să nu ai ce să le faci”.

Pentru a descurajarea fenomenul păcănelelor dar şi al altor manifestări reprobabile care pot atenta la siguranţa cetăţeanului, primarul Nicolae Robu a mai anunţat că în fiecare cartier se va înfiinţa câte un post fix de poliţie locală, care să fie mai aproape de oameni. Edilul a explicat că Poliţia Locală Timişoara are un număr insuficient de angajaţi, iar legea limitează numărul acestora, dar se vor opera modificări în structura instituţiei. În acest sens, toate posturile de pază ale Poliţiei Locale vor fi transformate în posturi de poliţişti, iar paza va fi externalizată, urmând o licitaţie în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email