Maraton de filme, la Festivalul Ceau, Cinema!

A şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! se deschide joi, la Timişoara. Timp de patru zile, publicul cinefil va putea să aleagă dintre cele 30 de titluri incluse în selecția acestei ediţii, care are ca temă filmul „noir”.

 

Selectată în festivaluri ca San Sebastián și Toronto, drama de epocă austriaco-germană Domnişoara Paradis (2017), regizată de Barbara Albert, va deschide Festivalul Ceau, Cinema!. Filmul poate fi văzut joi, 18 iulie, la Gala de deschidere de la Grădina de Vară „Capitol”, cu participarea actriţei Maria Drăguş, care face un rol ce i-a adus o nominalizare la Premiile Filmului Austriac. Proiecţia filmului şi prezenţa actriţei la Ceau, Cinema! sunt posibile cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Timişoara.

În același cinematograf în aer liber va fi proiectat în avanpremieră şi documentarul Superhombre (2019), produs la Timișoara, în prezenţa protagonistului, alpinistul Horia Colibăşanu, şi a echipei – realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi editorul Gabi Basalici.

Festivalul se va închide, tot la Grădina de Vară „Capitol”, cu Ancheta (2018), o comedie poliţistă franceză, realizată de excentricul regizor Quentin Dupieux și cu actorul Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. Proiecţia este organizată cu susținerea Institutului Francez din Timişoara.

De proiecţii speciale vor avea parte filmul românesc Arest (2019), regizat de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu în distribuție, prezentat în avanpremieră la Timişoara, şi drama maghiară de epocă Apusul (2018), în regia lui László Nemes, cu participarea actorului Vlad Ivanov.

În ton cu ediţia „noir”, Vlad Ivanov va susţine, de asemenea, un masterclass despre rolurile de „villain” care l-au făcut celebru, între care domnul Bebe din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (un film 2007, în regia lui Cristian Mungiu), Franco din Expresul zăpezii (un film din 2013, regizat de Bong Joon-ho) şi Samir din Câini (un film din 2016, în regia lui Bogdan Mirică).

Şase filme apreciate, realizate de tineri regizori şi cu premiera mondială în 2018, au fost incluse în competiţia internaţională: Săritorul (Rusia) – Ivan I. Tverdovsky, O zi (Ungaria) – Zsófia Szilágyi, Nebuloasa calului mort (Turcia) – Tarık Aktaş, Consecinţe (Slovenia) – Darko Štante, Beautiful Corruption (Republica Moldova) – Eugen Damaschin și Versuri pocite (Ungaria) – Gábor Reisz.

Juriul format din actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici va desemna câştigătorul Trofeului Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro. Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro. Juriul va participa, de asemenea, la o discuţie cu publicul după o proiecţie a filmului Bacalaureat (din 2016,în regia lui Cristian Mungiu), în distribuția căruia se regăsesc toți cei trei actori.

Invitatul special al ediţiei este regizorul-cult Želimir Žilnik, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sârbi, care va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019: Opere timpurii (1969), filmul care i-a adus Ursul de Aur la Berlin și de la a cărui premieră se împlinesc 50 de ani, şi documentarele mai recente Kenedi se întoarce acasă (2004) şi Serbistan_Jurnal de bord (2015).

În cadrul tradiționalei secţiuni Filme bănăţene, vor putea fi descoperite două documentare germane revelaţie realizate la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană (Legea lui Ioan, 1993) şi despre călătoria unuia dintre localnici în America (Călătorul în timp, 1995), realizate de regizorul Dobrivoie Kerpenisan, invitat la Ceau, Cinema!.

Cinci documentare portret realizate de femei regizor vor putea fi văzute în cadrul secţiunii DOC-minică, susţinută în acest an de Isho. Este vorba despre filmele Popeasca (România, 2017), de Radu Stanca, Distanţa dintre mine şi mine (România, 2018), de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, Cealaltă parte a lucrurilor (Serbia, 2017), de Mila Turajlić, Valsul Waldheim (Austria, 2018), de Ruth Beckerman, şi Timebox (România, 2018), de Nora Agapi, proiectat în prezenţa regizoarei.

Trei mari filme de gen realizate de regizorii emblematici ai Noului Cinema German din anii `60-`80 fac parte dintr-o retrospectivă specială, care a inspirat tema „noir” a ediției și care este organizată cu sprijinul Centrului Cultural German din Timişoara şi a Institutului Goethe din Bucureşti: Prietenul american (1977), de Wim Wenders, Nosferatu, fantoma nopţii (1979), de Werner Herzog, şi Nostalgia Veronikăi Voss (1982), de Rainer Werner Fassbinder.

În timpul festivalului se va desfăşura şi a doua ediţie a atelierului de film Ceau, Cinema!, iniţiat şi coordonat de actorul Laurenţiu Bănescu şi care îi are ca tutori în acest an pe actorii Alina Grigore şi Robi Urs.

Copiii vor avea parte la rândul lor de două proiecţii, cu animaţia Lotte şi dragonii pierduţi (2019), din Estonia, şi cu un calup de scurtmetraje de animaţie propus de Festivalul Anim`est, precum şi de două ateliere pregătite de Ludoteca Habarnam – Club de joacă şi lectură.

Grafica ediției este realizată de Alexandru Săvescu.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului.

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18 – 21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, parteneri culturali principali fiind Fundaţia Art Encounters și Teatrul Naţional din Timişoara.

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, Consulatul Germaniei la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Porsche Timișoara, Restaurantul Vinto, Hotel Timișoara, Pulcinella, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Ovride Specialty Cofee, iaBilet.ro şi Primăria Gottlob.

Abonamentele, care oferă acces la toate proiecţiile din festival, pot fi deja achiziţionate online, pe site-ul iaBilet.ro.

Print Friendly, PDF & Email