Intervenţii cardiace la octogenari cu afecţiuni severe, la Timişoara

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au fost efectuate două noi proceduri de implantare de valve cardiace aortice percutan la pacienţi octogenari cu afecţiuni cardiace şi asociate severe.

 

O echipă medicală complexă de Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a efectuat două proceduri de implantare a unei valve cardiace aortice percutan, la un pacient în vârstă de 84 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, operat pe cord în urmă cu 11 ani, cu patru bypass-uri, şi la un pacient de 80 de ani, cu stenoză aortică şi boală renală, spune directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, prof. dr. Marian Gaşpar, citat de Agerpres.

Echipa medicală a fost formată din chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti şi personal medical special, din care au făcut parte prof. dr. Markus Linz, proctor oficial din partea firmei Edwards, din Germania, prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, dr. Mihaela Gheorghiu, dr. Adi Volcescu, dr. Daniel Nica, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta şefă Gabi Mitrescu.

Pentru anul acesta, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a primit fonduri pentru doar patru proceduri – o astfel de intervenţie costă 25.000 de euro –, toate fiind acoperite prin programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii. Toate aceste intervenții au fost efectuate.

Dr. Marian Gaşpar declară că Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a solicitat Casei de Sănătate Timiş suplimentarea acestui program, lista de aşteptare a pacienţilor pentru această procedură fiind deschisă..

Print Friendly, PDF & Email