Trei intervenţii chirurgicale la pacienţi cu anevrism al aortei, într-o singură zi

Operaţiile vor fi făcute la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, de o echipă româno-maghiară

La Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara vor fi efectuate pe parcursul zilei de luni, 23 septembrie, trei intervenţii chirurgicale deosebite, în cazuri de anevrism al aortei, la pacienţi care aşteaptă transplantul renal.

Marian Gaspar si Csaba Dzsinich bustPrimii doi pacienţi care vor fi ope­raţi, în vârstă de 41 de ani, respectiv 62 de ani, sunt în Programul de dializă renală cronică, fiind pe lista de trans­plant renal. Prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirugie Cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, care coordonează interven­ţiile chirurgicale, spune că este vorba despre operaţii prealabile, fără de care nu poate fi efectuat transplantul renal, aorta fiind mult dilatată în apropierea arterelor renale, unde urmează să fie implantat noul rinichi. Cel de al treilea pacient este prezintă o formă mai rară de anevrism gigant al arterei iliace in­terne cu risc crescut de ruptură. Aces­ta este operat pentru a evita această complicaţie care poate fi catastrofală.

Operaţiile vor fi efectuate împreu­nă cu prof dr. Petre Deutsch, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a spita­lu­lui, şi prof. dr. Csaba Dzsinich, şeful Secţiei Chirurgie Vasculară, din cadrul Spitalului N.A.T.O. de la Budapesta, care este un colaborator vechi al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, fiind şi Doctor Honoris Cau­sa al Universităţii de Medicină “Victor Babeş”, din Timişoara. “Împreună am mai făcut la Timişoara operaţii deo­sebite de anevrisme toracice şi abdo­minale în care experienţa sa este cea mai mare din Europa”, spune prof dr. Marian Gaşpar.

Print Friendly, PDF & Email