Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Primăria Orașului Buziaș relansează în acest an tradiția Concertelor de fanfară în principala stațiune a județului. Sub denumirea Promenadă la Buziaș a fost creat un produs care integrează ofertele turistice ale stațiunii balneoclimaterice de interes național și promovează călătoriile cu trenul în Timiș, cu scopul de a crește numărul turiștilor și de a reda stațiunii câteva dintre elementele culturale care au propulsat-o la un moment dat în topul destinațiilor europene.
Proiectul propus de Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș are două componente, explică reprezentanții asociației.
Prima componentă de promovare a turismului durabil în Timiș, care se face prin intermediul călătoriilor cu trenul. În acest sens, au fost realizate o hartă digitală și una fizică ce cuprind șase destinații sub invitația Descoperă Timișul cu trenul! Este o componentă dezvoltată de APDT Timiș în 2021, care a fost Anul European al Căilor Ferate, și cuprinde o listă de destinații accesibile pe calea ferată din Timișoara. După Lugoj, ca principală atracție propusă de APDT Timiș pentru vizitare folosind trenul, sunt cuprinse orașele Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânnicolau Mare și Deta. „Există conexiuni dese și foarte bune care permit promovarea acestor călătorii de o zi, inclusiv în școli, pentru activități de tipul Săptămâna altfel, sau excursii cu grupul pentru ghizii sau agențiile de turism”, afirmă reprezentanții APDT Timiș.
O a doua componentă a proiectului se referă la revitalizarea turismului în stațiunea Buziaș, un oraș cu o veche tradiție, istorie și cultură ce așteaptă să fie repuse în valoare. În acest sens, Asociația de Turism Timiș și Primăria Buzia, vor relua în această vară tradiția concertelor de fanfară din parcul Buziaș, „concerte care, alături de renovarea Colonadei și lucrările de reabilitare a Parcului formează contextul în jurul căruia am construit întregul produs turistic legat de stațiune. Un produs complex, care înseamnă transportul spre destinație, obiective turistice, elemente de cazare și servit masa, activități și experiențe care pot fi găsite în Buziaș.”
Potrivit APDT TImiș, călătoriile pe calea ferată reprezintă o oportunitate de a dezvolta turismul în Timiș folosind un mijloc de transport eficient, sustenabil și sigur: „Indiferent că vorbim de excursii școlare, de turiști care doresc să călătorească în grupuri mari, de familii sau de segmente specializate de vizitatori, turismul pe calea ferată are potențialul de a oferi activități și experiențe specifice. Mai mult, într-o destinație care nu acoperă toate legăturile de transport între marile orașe și obiective turistice mai îndepărtate, calea ferată poate fi o soluție de a dezvolta turismul, de a mări numărul călătoriilor în apropiere și de a oferi mai multe opțiuni călătorilor. Călătoriile cu trenul sunt o formă de turism slow, care relaxează și permit turiștilor să viziteze locații multiple într-o singură vacanță.”
Timișul se aliniază astfel în rândul celor care fac primii pași pentru dezvoltarea unui turism sustenabil prin intermediul călătoriilor ferate și lansează primul material de promovare a turismului feroviar, inițiind câteva rute pretabile pentru turism de weekend sau de o zi, pentru familii cu copii, grupuri de tineri sau excursii școlare.
Spectacolele de fanfară de la Buziaș promit să învăluie promenada în ritmuri de vals, tango, polka, evergreen-uri, muzică clasică transpusă în stil modern și piese muzicale interpretate în stil dixieland, spun organizatorii. Spectacolele vor avea loc sub Colonadă, lângă Izvorul Iosif și Grădina bănățeană, din două în două săptămâni, în zilele de duminică, astfel: în 28 mai, de la ora 11 – în cadrul manifestărilor Zilele Colonadei și Festivalul veveriței, în 12 și 26 iunie, în 10 și 24 iulie, în 14 și 28 august, în 11 și 25 septembrie și 9 octombrie, la Festivalul papricașului, în toate aceste zile de la ora 12.
Promenada la Buziaș oferă și pachete de spa, în stațiune fiind tratate bolilcardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestive, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice.
„Particularitatea stațiunii este dată și de concentrația aerului, similară unei locații situate la o altitudine de 1000 m. Acest fenomen se datorează parcului dendrologic din Buziaș. Cele 20 hectare adăpostec o mulțime de specii rare de copaci, cel mai important fiind platanul. Aceștia permit ionizarea aerului și creează binecunoscuta Alee a ionilor negativi, o atracție turistică pentru orice persoană afectată de stres deoarece concentrația de ioni ajută la instalarea unui efect calamnt asupra sistemului nervos”, explică organizatorii.
În afara acestor cure, însă, turiștii se pot bucura în Buziaș de oferte de cazare și servicii complexe, ce includ acces la piscină, saună, jacuzzi și salină.
De asemenea, cramele de pe Dealurile Silagiu pot fi o atracție de neratat. Supranumit “satul asezat pe trei văi”, Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie și face parte din unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului – regiunea viticolă din jurul Buziașului. Astăzi, dealul Silagiului găzduiește cinci crame care produc vinuri autohtone, din struguri proprii și care oferă vizitatorilor ocazia de a organiza degustări, vizitarea cramei și organizarea de evenimente.
Ultimele comentarii