Artistul timișorean Cristian Sida deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim

Artistul vizual timișorean Cristian Sida a fost invitat să expună în suburbia Strasbourgului, în cel mai important muzeu de artă contemporană din Alsacia, la Muzeul Paso. Astfel, el va deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim, din Franța.

 

Expoziția lui Cristian Sida, de la Muzeul Paso, din Strasbourg, prezintă o retrospectivă a ultimilor săi ani de creație, lucrările fiind reunite în expoziţia cu titlul Călătorie în culori.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 26, septembrie, în prezența directorului Muzeului Paso, Anne-France Boisennin, și a celor mai importanți colecționari din Franța, Germania, Elveția și România. Expoziția va rămâne deschisă până pe 21 octombrie.

Cristian Sida expune, la Paso, 42 de lucrări, picturi în tehnică mixă, de foarte mari dimensiuni, dar și unele din ultima sa serie de creație. Au fost selectate pentru acest eveniment, mărturisește artistul, opere reprezentative din fiecare etapă: Satyricon (2006 – 2009), Vanitas Mundi, Noli me tangere (2012 – 2014), Pour les Privés d’ Amour et de Pinard (2016 – prezent ).

Vreau să colorez fără limită. Culoarea este congenitală pentru limbajul desenului”, spune artistul timişorean. Din abstracțiunile sale pline de culoare, uneori apar un corp, o față, un craniu, într-un tablou sensibil care reflectă, deopotrivă putere și fragilitate, constructivism sau instinct.

„Cristian Sida se află în avangarda picturii europene actuale, intense, plină de emoție și de sens. El iubește formatele mari, spectaculoase și intense; stâpânind toate tehnicile: ulei, acril, cărbune, colaje, sepia. Între abstracție și figurație, lucrările sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan și clar, uneori întunecat și negru, dar încă în viață”, afirmă despre el organizatorii expoziției de la Muzeul Paso.

Pe pânzele mele coapte, viața își plimbă cuvintele altfel, și îmi dau seama ca totul abia acum începe. Cu mulți ani în urmă, fostul meu profesor, Romul Nuțiu, mi-a spus că voi ajunge artist la 42 de ani. Mă gandesc la Serge Gainsbourg și la Nuțiu dimineața, la prânz și seara; am 43 de ani și sunt băiat”, mărturisește Cristian Sida.

Acesta este un artist al cărui crez e simplu: „Să pictez cu sufletul la gură, asta înseamnă pentru mine sinceritatea maximă în artă. Îi mulțumesc prietenului meu Jean Howiller pentru ideea de a expune într-una din cele mai frumoase și moderne săli în care am avut ocazia să îmi prezint lucrările până în prezent”.

Cristian Sida a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, iar acum este cotat drept unul dintre cei mai mari pictori ai Europei Centrale. Acesta este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani. Cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ, artistul este, de mulți ani, pe jumătate rezident în Franța, unde participă la proiecte de anvergură. Pe lângă numeroase expoziții și prezențe în galerii franceze, în urmă cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

Citeşte şi: Artistul timişorean Cristian Sida, invitat să expună în capitala internaţională a tapiseriei

Anul trecut a fost recompensat cu Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Salonului Național de Pictură, ediția 2015. Doctor în arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida, este conferențiar la Facultatea de Arte și Design  din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email