Încep lucrările de reabilitare a Cinematografului Dacia

Sursă foto: Adevărul

Primăria Timişoara a semnat ordinul de începere a lucrărilor la Cinema Dacia, anunţă primarul Dominic Fritz.

 

Fostul Cinema Dacia va fi dotat cu echipamente de funcționare pentru videoproiecție normală, atât în varianta digitală, cât și în varianta 3D, sonorizare, preluare și mixare, iluminat tehnologic, iluminare dinamică, sistem ticketing, anunţă reprezentanţii Municipalităţii.

Pe lângă cinematograf, Dacia va funcționa și ca sală de spectacol cu o capacitate de 382 de locuri.

Șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar în martie 2022 ar trebui să fie gata, mai spun reprezentanţii Primăriei. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro e proiectul, iar câștigătoarea licitației este TT&Solaria Grup – Euras.

Cinematograful Dacia, din Piaţa Dacia, şi Cinematograful Victoria, din Piaţa Bălcescu, au intrat oficial în procesul de reabilitare şi refuncţionalizare, în noiembrie 2018, când a fost publicat în sistemul electronic de achiziţii anunţul de participare la licitaţia de proiectare. Acestea, anunţau atunci oficialii Municipalităţii, sunt primele două – din cele opt săli de cinema intrate în proprietatea Primăriei Timișoara – incluse în procesul de reabilitare.

Excepţie va face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă prin colaborarea dintre Primăria Timişoara cu Institutul Francez şi patru organizaţii locale din domeniul promovării filmului – Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort). Realizarea acestui cinema de artă, care va avea forma unui „art house” având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor, a fost anunţată în vara acestui an. Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spațiul fostului Cinema Studio și, conform strategiei culturale a orașului 2014-2024, va avea forma unui „art house” având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor, mai anunţa Municipalitatea.

Destinaţia celorlalte şapte săli de cinema, Timiş, Victoria, Arta, cu grădină de vară, Dacia, Unirea, Fratelia, Freidorf, a trecut printr-o dezbatere publică, decizia fiind că aceasta va fi exclusiv culturală. Pentru aceste cinematografe, construite înainte de 1990, Primăria a purtat ani de zile procese cu RADEF, pentru a le prelua. Ulterior, opt săli de cinema, cele şapte săli de cinema, cărora li se adaugă Studio, au intrat în proprietatea Primăriei Timișoara. Filarmonicii Banatul i-au fost cedate cinematograful Capitol şi Grădina de Vară a acestuia.

Print Friendly, PDF & Email