În Timiş, pacienții covid-19 pot fi tratați acasă, printr-un proiect în premieră naţională

Foto: Primăria Timişoara

Pacienții covid-19 cu forme ușoare și medii vor putea fi tratați la domiciliu prin platforma Pandemic Controller, un proiect unic în România, inițiat de Primăria Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara și Societatea de Medicină de Familie Timiș.

 

Iniţiatorii platformei spun că, după diagnosticare, pacienţii covid sunt supuşi unui triaj de specialitate la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, apoi introduşi într-o platformă online prin intermediul căreia medicii de familie comunică cu specialiștii din domeniu. Prin acest proiect, pacienții care au nevoie de concentratoare de oxigen le pot primi la domiciliu.

„Toți pacienții care se prezintă pentru evaluare la spital sunt introduși pe această platformă, indiferent dacă necesită sau nu necesită spitalizare. În momentul în care avem o investigație legată de un pacient, ea este introdusă în platformă, care poate să stabilească dacă este vorba despre formă ușoară, medie sau severă. Formele severe sunt reținute în spital. Să știți că sunt foarte mulți pacienți care au forme medii care nu doresc să se interneze și atunci și aceștia beneficiază de sprijin din partea comunității pentru că, la un moment dat, unii dintre aceștia necesită oxigen. Medicii de familie trebuie să îi monitorizeze, să vadă acel moment pentru că dacă este pierdut ei vor veni decompensați la spital iar șansele de supraviețuire sunt foarte mici. Și o viață dacă salvăm prin acest proiect, contează. De fapt acest proiect a fost făcut ca să salveze vieți”, explică medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit inițiatorilor proiectului de telemedicină Pandemic Controller, 200 de medici de familie din Timiş s-au înscris deja pe această platformă.

Primăria Timişoara a iniţiat recent proiectul Oxigen pentru a mobiliza comunitatea în jurul unui obiectiv major, acela de a salva vieți, în condițiile în care secțiile ATI sunt pline. „Și inițiativele și oamenii au început să apară. Azi a fost una din zilele în care s-a mai legat ceva: «Spitalul din afara spitalului», cum l-a numit doctorul Virgil Musta. El a avut ideea aplicației «Pandemic Controller», dezvoltată împreună cu City Doctors și medicii de familie din Timișoara și Timiș”, spune primarul Dominic Fritz.

Pandemic Controller creează o legătură profesională, digitală, perfect securizată și gratuită, între spital și medicii de familie care au pacienți Covid, sub tratament, la domiciliu. Medicii de familie pot accesa fișele pacienților proprii care au trecut prin procesul de analize de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din Timişoara: analize medicale, stadiu, recomandări de medicamente și dispozitive medicale, în funcție de tabloul clinic.

„Mă bucur că această aplicație, unică în România, a apărut la Timișoara și va fi de mare folos medicilor de familie și pacienților cu Covid-19 din tot județul. Tot prin Pandemic Controller se va face recomandarea pentru pulsoximetre și concentratoare de oxigen, la pacienții cu risc. Iar curând vom crea și legătura între medicii de familie și ONG-urile implicate în Proiectul Oxigen care au reușit să strângă deja peste 800.000 de lei pentru achiziționarea de pulsoximetre și concentratoare de oxigen care vor fi împrumutate oamenilor ce au nevoie de oxigen acasă. Mulțumim”, mai spune Dominic Fritz.

Pe site-ul Primăriei Timişoara a fost creată o secțiune specială pentru medicii de familie din Timiș: https://covid19.primariatm.ro/medici-familie.

Vreau și să subliniez că medicii de familie fac un efort extraordinar, uneori peste puterile lor, cel puțin financiare. Știm că medicina de familie este subfinanțată și sper că rolul ei va fi reevaluat astfel încât sistemul de sănătate să pună accentul, așa cum se întâmplă în toate statele civilizate, pe îngrijirea prespitalicească”, adaugă primarul Timişoarei.

Acesta le-a mulţumit pentru implicarea în acest proiect medicului Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș”, lui Mihai Petcovici, de la City Doctors, lui Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicină de Familie, medicului Elisabeta Spătaru, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiș, Ioanei Alion, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, şi Mirelei Sas, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților Timiș.

Print Friendly, PDF & Email