Horia Colibășanu, în drum spre vârful Dhaulagiri: „Este cea mai grea expediție de până acum”

Horia Colibășanu, alpinistul care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, transmite că expediția la care participă zilele acestea, care are ca obiectiv deschiderea unei noi rute spre vârful Dhaulagiri, este cea mai grea de până acum. Chiar mai grea decât expediția din 2004 spre vârful K2.

 

Echipa de expediție și-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri (8.167m), accesibilă după depășirea unui horn care are un perete de gheață foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat echipament de asigurare, a anunţat azi alpinistul Horia Colibăşanu. Din tabăra de bază japoneză, Horia și colegii săi de expediție au făcut mai multe ascensiuni pentru echiparea acestei porțiuni de traseu.

Avem în față un traseu foarte tehnic, un perete de gheață, de aproximativ 600 de metri. A fost nevoie să echipăm această porțiune ca să putem urca la peste 5.400 m altitudine cu echipament pentru taberele de bază intermediare. Am avut un program extrem de solicitant: o zi am echipat traseul, o zi am rămas în tabăra de bază ca să ne odihnim. Efortul să montăm atâtea sute de metri de coardă a fost foarte mare. Ne-au mai dat bătăi de cap și ninsorile care ne-au pus să facem muncă de deszăpezire. Și abia acum începe cu adevărat greul, pentru că urcăm pe o rută necunoscută, încărcați cu echipament pentru mare altitudine. Este de departe cea mai grea expediție a mea de până acum, mai grea și decât expediția pe K2 (8.611m) care a fost foarte tehnică și imprevizibilă. Cred că șansa noastră a tuturor, pentru expediția aceasta, este faptul că suntem împreună”, a transmis Horia Colibăşanu.

În această expediţie, Horia Colibăşanu face echipă cu Marius Gane, în vârstă de 51 de ani, sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și cu Peter Hámor, de 53 de ani, un alpinist slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Conform planului de expediție, în a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă pentru urcarea la mare altitudine, cei treivor porni spre vârful Dhaulagiri. Întoarcerea în țară este planificată la începutul lunii iunie.

Aceasta este cea de-a 21a expediție internațională a lui Horia Colibășanu şi cea de-a 16-a în Himalaya. Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu are în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Print Friendly, PDF & Email