Horia Colibăşanu, la Humanitas Timişoara, despre cum este dincolo de limită

Alpinistul Horia Colibăşanu va lansa, la librăria Humanitas, din Timişoara, cartea primului alpinist care a urcat pe toți cei 14 optmiari, cu echipament minimal și fără mască de oxigen, Reinhold Messner. Şi va vorbi publicului despre fascinanta, dar şi periculoasa lume a alpinismului.

 

Reinhold Messner a mers de la bun început mai departe decât ceilalţi. Acesta a urcat pe toți cei 14 optmiari, cu echipament minimal și fără mască de oxigen şi a traversat pe jos Antarctica și Groenlanda, Tibetul și deșerturile Gobi și Taklamakan.

Născut în 1944 în Tirolul de Sud, este considerat cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor. La cinci ani, urca primul vârf montan. La 20 de ani se număra printre cei mai buni alpiniști din Europa, fiind şi primul alpinist care a urcat singur pe Everest. În prima lui expediție pe un optmiar – primul din cei 14 urcaţi –, Nanga Parbat, Reinhold Messner și-a pierdut fratele. Tot atunci, i-au fost amputate şase degete de la picioare, ca urmare a degerăturilor. Numele său este menţionat în Cartea Recordurilor de nouă ori. Azi este considerat astăzi ultimul mare explorator al timpurilor noastre.

Ce anume îi dă aripi acestui om care învinge în tot ce-și propune să facă? De unde găsește mereu puterea de a se redescoperi? În cartea Dincolo de limită. O autobiografie în dialog cu Thomas Hüetlin, publicată recent la Humanitas, în traducerea lui  Eugen Popa, Reinhold Messner, care a urcat primul vârf montan la vârsta de 5 ani, vorbeşte despre ținuturile natale din Tirolul de Sud, despre familia sa, despre prietenie şi egoism, despre eşec şi despre instinctul lui de a face întotdeauna ce e corect.

Reinhold Messner a publicat peste 80 de cărți și articole despre expedițiile sale. A fost deputat în Parlamentul European, a întemeiat șase muzee dedicate munților și alpinismului, precum şi o fundaţie care sprijină oamenii de munte din întreaga lume. În 2018 a primit Premiul Prințesei Asturiei, la categoria sport, și apare de nouă ori în Cartea Recordurilor, categoria „Primii din lume”.

Pornind de la cartea lui Reinhold Messner, Horia Colibășanu, el însuşi un alpinist a cărui valoare este recunoscută în toată lumea – are în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, toate escaladate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor –, va avea un dialog cu Robert Șerban, despre lumea alpinismului. Evenimentul va avea loc marți, 12 februarie, ora 18, la librăria Humanitas, din Timişoara.

 

Citiţi şi: Alpinistul Horia Colibăşanu, înainte de ascensiunea pe Everest: „Pe munte trebuie să fii foarte corect cu tine, cu ceilalţi şi, nu în ultimul rând, cu muntele”

 

Print Friendly, PDF & Email