Fondatorul Tribului Artistic, manager interimar al Filarmonicii Banatul

Ovidiu Andriş. Foto: Arhiva personală

Ovidiu Andriș, fondatorul și președintele Trib’Art (Tribul Artistic), asociație din Timișoara care derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale, a fost desemnat director interimar al Filarmonicii Banatul, anunţă Primăria Timişoara.

 

Dispoziția de numire a fost semnată astăzi de primarul Timișoarei Dominic Fritz, în contextul în care contractul de management al lui Ioan Gârboni, care fusese încheiat pentru o perioadă de cinci ani, a expirat la 31 iulie, iar concursul de proiecte de management este suspendat, în urma unei decizii judecătorești, anunţă Municipalitatea.

Ovidiu Andriș este absolvent al Liceului de muzică „Ion Vidu” din Timișoara, licențiat cu distincția Summa cum laude la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a obținut diploma de masterat la Academia de Orchestră a Filarmonicii de Stat din același oraș. În 2017 a fondat Tribul Artistic – asociație cunoscută sub numele Trib’Art, ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. În completarea studiilor, a obținut certificări de management cultural din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a Cursului Internațional de Management Cultural SuCarMus.

Din poziția de manager cultural, Ovidiu Andriș a coordonat proiecte reprezentative pentru domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din România, unic prin structura ansamblului; acesta reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Eufonia este cel mai important festivalul de muzică clasică de camera din vestul țării, recunoscut nu doar pentru nivelul ridicat al actului artistic, dar și pentru concertele de muzică clasică susținute în comunități aparte: spitale, muzee, penitenciare, stațiuni balneo-climaterice, mănăstiri sau zone rurale defavorizate. În ultimii ani, a fost implicat în producția unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociației TM2023 – Capitală Europeană a Culturii, precum Café 21, Impuls Fabric, Dante21, Festivalul Luminii TM2021, Sport21, Memoriile Cetății.

Două dintre cele mai recente reușite manageriale sunt admiterea lui în programul de Management Training organizat de MOST Music (program european ce își propune să dezvolte scena World Music din Balcani) și performanța de a transforma Tribul Artistic în prima asociație din România membră a European Music Council și International Music Council.

„Această numire mă onorează și mă obligă la dedicare totală. Filarmonica Banatul este o instituție emblematică în comunitate, iar profesionalismul și reputația acesteia trebuie păstrate și cultivate. Îmi doresc ca, în această perioadă, împreună cu echipa instituției, să facem pași pentru reafirmarea imaginii Filarmonicii, prin calitatea activităților”, spune Ovidiu Andriş.

Acesta îşi propune să ofere publicului Filarmonicii Banatul programe artistice de înaltă ținută, să diversifice audiențele și să le consolideze pe cele existente, să crească dimensiunea colaborărilor naționale și internaționale şi vizibilitatea instituției atât în oraș, cât și dincolo de limitele sale.

Este o perioadă în care trebuie să ne punem întrebările corecte, să pornim într-o călătorie a reconectării cu publicul, folosind mijloace moderne”, mai spune managerul interimar al Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ovidiu Andriș.

Print Friendly, PDF & Email