Stelele muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul vor fi mutate

Plăcile din marmură neagră încrustate cu stele din bronz, ce poartă semnăturile unor mari muzicieni, care au trecut de-a lungul timpului prin Timişoara, amplasate pe Aleea muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul, au fost scoase pentru a fi retuşate şi mutate, potrivit Agerpres.

 

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, declară, citat de Agerpres, că, după ce vor fi refăcute, cele opt plăci nu vor mai fi puse în acelaşi loc, întrucât în zonă se fac lucrări de modernizare a trotuarului din faţa instituţiei, Primăria construind şi piste de biciclete.

În cei zece ani de când au fost montate aceste plăci, semnăturile au fost şterse de intemperii şi de paşii trecătorilor.

„Plăcile sunt scoase de două săptămâni, iar săptămâna viitoare sosesc o parte din materiale, pentru a le supune procesului de refacere a scrisului şi retuşarea lor, după care sperăm să primim şi vitrifiant pentru a le acoperi. Plăcile nu vor mai putea fi puse în aceleaşi poziţii pentru că se vor construi două piste de biciclete şi este foarte periculos, întrucât pistele sunt marcate cu un material care este mai alunecos, iar dacă un biciclist cade, se lasă cu dosar penal”, explică Ioan Coriolan Gârboni.

Acesta mai spune că Asociaţia Pro Philarmonia, care a realizat pe banii membrilor săi aceste plăci, ar dori să le pună pe platoul din stradă, „unde este spaţiu suficient pentru încă patru plăci dedicate altor muzicieni şi care sunt deja în lucru, urmând să fie gata în toamnă”.

Până acum, pe Aleea muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul şi-au găsit locul stelele în marmură ale lui George Enescu, Bartok Bela, Gheorghe Dima, Johannes Brahms, Franz Liszt, Johann Strauss, Joseph Joachim, Sabin V. Drăgoi.

Print Friendly, PDF & Email