Europarlamentul PNL Marian Jean Marinescu: „Guvernul să introducă şi autostrada Craiova-Lugoj în Programul Operaţional Infrastructură Mare, bani sunt”

Autostrada Craiova-Lugoj ar trebui introdusă de Guvern în Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru că există fonduri europene pentru acest program şi nu sunt cheltuite, declară, potrivut Agerpres, europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu.

 

 „Eu voi lucra în continuare în Parlamentul European pentru mărirea fondurilor europene pe care România le poate lua, dar trebuie să avem şi aici oameni care să cheltuie banii. Acum în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) partea de cale ferată suntem în pericol de a pierde 500 de milioane euro şi acolo sunt cuprinse proiecte de cale ferată, inclusiv Craiova-Timişoara, şi nu a început niciunul”, a declarat europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova.

Acesta mai spune că în tot Programul Operaţional Infrastructură Mare singurele proiecte care iau bani sunt proiectele defazate, adică cele care vin din celălalt exerciţiu financiar, „pentru că nu am fost în stare să le terminăm la timp şi, cu aprobarea Comisiei, le-am transferat în noul exerciţiu financiar”.

Marian Jean Marinescu afirmă că, dacă tot nu s-au demarat proiectele în Programul Operaţional Infrastructură Mare şi pentru că sunt bani pe care nu îi cheltuie, solicită Guvernului să introducă şi autostrada Craiova-Lugoj în POIM, aşa cum a făcut cu autostrada Târgu Neamţ-Iaşi, în martie anul acesta.

Eurodeputatul anunţă că în regulamentul pentru cercetare a introdus unele propuneri prin care să crească fondurile alocate cercetătorilor din România: „Acum, 85% din fonduri se duc către statele din Vest şi numai 4% se duc către statele din Est şi sunt nişte condiţii destul de complicate: trebuie să ai partener din vest, să ai partener cu experienţă mult mai mare. Eu am propus ca primul criteriu să fie evaluarea ideii şi probabilitatea de a avea rezultate, pentru a putea spijini şi cercetătorii tineri, care poate nu au în spate o experienţă şi nu au dovedit până acum că pot cerceta ceva, însă au o idee foarte bună. Am propus şi mărirea consiliilor de evaluare ale Centrului de Cercetare European – să aibă reprezentanţi din toate statele membre, pentru că acum sunt 15 membri, iar cercetătorii să aibă toţi salariul la acelaşi nivel.”

Print Friendly, PDF & Email