Eduard Hellvig: „Anul 2018 este esențial pentru SRI, pentru trecerea de la generația tranziției la generația civilizației euroatlantice”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat azi, la Timişoara, că anul 2018 este esențial pentru Serviciul Român de Informații, pentru trecerea de la „perioada de transformare la perioada de optimizare, de la generația tranziției (…) la generația civilizației euroatlantice”.

 

Eu cred că succesul și performanța unui serviciu de informații nu se măsoară în cifre, se măsoară în valoarea și, mai ales, în impactul informațiilor puse la dispoziția Statului. Consider că anul 2018 este esențial pentru SRI pentru trecerea de la perioada de transformare la perioada de optimizare, de la generația tranziției la ceea ce eu sper să fie generația civilizației euroatlantice. Spun asta pentru că, în mandatul meu, echipele de conducere atât la nivel central, cât și la nivel teritorial al instituției au fost infuzate masiv cu tineri profesioniști, având energia și viziunea adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm”, afirmat directorul SRI, Eduard Hellvig, într-un discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, anunţă Agerpres. Directorul SRI a participat la UVT, la deschiderea Masterului Studii de Securitate Globală. La eveniment, presa nu a avut acces, discursul fiind transmis în direct pe pagina de Facebook a SRI.

Eduard Hellvig a adăugat că procesul profund de transformare traversat de SRI nu a fost unul simplu, dar face ca acest serviciu să fie astăzi o instituție complet străină de orice fel de interese ilegitime.

Creșterea gradului de încredere al cetățenilor în SRI reflectă fidel evoluția SRI către specificul unui stat democratic. De la 15-25% în anii ’90, s-a ajuns în preajma anului 2010 la un grad mediu de încredere de 35%. Astăzi ne bucurăm de încrederea a peste jumătate din cetățenii României. Ne preocupă în mod deosebit această percepție pentru că este punctul de pornire al parteneriatului fundamental dintre serviciu și cetățean. Ne dorim să consolidăm relația de încredere cu cetățenii României prin reafirmarea identității SRI față de aceștia, ca principali beneficiari ai rezultatelor muncii noastre” a declarat el.

Eduard Hellvig le-a transmis viitorilor masteranzi în domeniul securității globale că de la preluarea funcției de director al SRI a acordat o atenție prioritară valorificării resursei umane a serviciului: „Tocmai de aceea sper ca într-o zi cei mai performanți dintre dumneavoastră să ne deveniți colegi. Sunteți generația spre care SRI își deschide porțile, ca etapă în procesul de optimizare pe care îl parcurgem.”

Directorul SRI a punctat și faptul că alegerea Universității de Vest din Timișoara pentru lansarea unui masterat în domeniul studiilor de securitate globală nu reprezintă o chestiune întâmplătoare: „Timișoara a avut permanent un rol istoric, semnificativ în conectarea noastră la spiritul lumii libere, ca primă poartă românească spre Occident. Timișoara este, mai cu seamă în ultimele decenii, un vector de afirmare a identității noastre europene. Mediul universitar a jucat un rol esențial în acest sens prin efortul civic de afirmare a valorilor societății deschise, așa cum au fost ele descrise de Hannah Arendt și Karl Popper. De aceea, salut fără rezerve inițierea acestui demers academic de conectare la studiul problematicii securității internaționale.Consider că aveți în față o misiune dificilă, să învățați despre cum se construiește securitatea într-un stat european membru NATO, aflat la granița estică a marii familii occidentale și confruntat cu serioase amenințări regionale. În viziunea mea, misiunea unui serviciu modern de informații este să furnizeze informați de calitate. În toată lumea informația valoroasă se obține greu, în secret, cu profesioniști și cu riscuri pe măsură.”

 

Print Friendly, PDF & Email