Dominic Fritz: „Miza celor care atacă politic este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timișoara”

Foto: PMT

O să auziți multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări și minciuni. Puțini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraș”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Frutz, la puţin timp după percheziţiile pe care DNA le-a făcut la sediul Primăriei.

 

Dominic Fritz menţionează că certificatele pentru 2019 s-au plătit în mandatul său: „Au fost cumpărate în mandatul predecesorului meu, pe un credit de 38 milioane lei la o bancă privată, credit pe care l-am rambursat în 2021. Decizia în 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstanțele acestui credit (pentru care s-a plătit, printre altele, un comision de 600.000 de lei) sunt atât de dubioase că niciun notar din Timișoara nu a vrut să certifice semnătura primarului Robu pe convenția de eșalonare, ea fiind semnată la un notar din Sânandrei.”

Primarul Timişoarei spune că a făcut anul trecut o plângere penală pe această temă, o plângere care se alătură altor zece plângeri legate de Colterm.

În primele patru luni ale anului 2021, declară Dominic Fritz, Primăria Timișoara a virat 77 de milioane de lei către Colterm, ceea ce a ajutat compania să cumpere măcar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care funcționează pe gaz. Pentru CET Sud, care funcționează pe cărbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum să suporte încă 40-50 milioane lei în plus, adaugă edilul Timişoarei.

Acesta reaminteşte că a luat legătura cu prim-ministrul României de atunci, Florin Cîțu, pentru o susținere financiară din partea Guvernului care să ajute Colterm să evite o amendă. „M-am bucurat atunci că a promis rezolvarea problemei, a pregătit o Hotărâre de Guvern care însă nu a mai intrat niciodată pe ordinea de zi, deși premierul confirmase de repetate ori. Vă amintiți de anunțul lui Alin Nica, cel care spunea că «a rezolvat la Guvern» plata certificatelor? Ei bine, surprinzător, această promisiune fermă a picat, fără să primim nicio explicație”, afirmă Dominic Fritz.

Acesta consideră că mecanismul certificatelor, gândit pentru a încuraja energiile verzi, este profund viciat în momentul în care prețul creşte de patru ori în doar doi ani: „În momentul în care nu s-au făcut investiții într-o centrală nepoluantă, este imposibil pentru o companie care nici n-a reușit să cumpere destul gaz, să mai achite încă 10-15 milioane de euro pentru certificate. Cu toate că ne-am asumat politic dublarea atât a prețului pentru populație, cât și a subvenției dată din bugetul local! Sunt realități economice care nu dispar cu gargară politică.” În contextul crizei energetice și economice, Dominic Fritz reaminteşte că a cerut Guvernului să facă demersuri pentru suspendarea mecanismului de certificate în acest an.

„Miza celor care atacă politic este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timișoara pe care încercăm s-o ordonăm în plină criză istorică pe piața energiei. Miza mea și a echipei mele este să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare, dar să și respectăm Legea finanțelor publice și să protejăm bugetul Timișoarei. Nu putem să lăsăm generațiile viitoare să plătească pentru furtul și incompetența din trecut”, mai transmite primarul Dominic Fritz.

Vineri, 8 aprilie, DNA Timişoara a făcut percheziţii la Primăria Timişoara, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, fără a menţiona însă tema cercetării.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Bogdan Marta, declara că este vorba de un dosar in rem, nefiind vizate momentan persoane. „Echipa de anchetă a purtat o discuţie în biroul viceprimarului Ruben Laţcău, iar apoi a mers la Biroul de guvernanţă corporativă. Pe tot parcursul vizitei procurorilor, Primăria a arătat toată deschiderea pentru această investigaţie.” Bogdan Marta a reamintit că Municipaitatea a depus, anul trecut, 11 plângeri penale legate de „posibile infracţiuni săvârşite în trecut”.

Print Friendly, PDF & Email