Dominic Fritz: „Sunt mâhnit că în Timişoara există niște «antreprenori ai urii» care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru un alt fel de agendă”

Foto: Petre Cojocaru

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, admite că toate măsurile restrictive luate şi la noi, ca peste tot în lume, au creat frustrare socială, au pus presiune economică foarte mare și au creat neliniște în privinţa viitorului economic, şi consideră aceste sentimente îndreptățite. Acesta consideră că este firesc că oamenii să-și exprime aceste nemulțumiri, inclusiv în stradă, însă, subliniază, există un cadru legitim pentru a protesta.

 

Edilul Timişoarei atrage atenţia că protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism: „Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Mongerstern, eu. Ieri, la Pitești, s-a strigat împotriva maghiarilor, în alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și împotriva cadrelor medicale. Și ăsta este un lucru grav, pentru că de la violență verbală la violență fizică este o distanță mică”. Dominic Fritz spune că a primit semnale de îngrijorare din partea unor medici din Timișoara, din partea unor intelectuali publici care au apărut pe liste ca persoane indezirabile.

Dominic Fritz se declară mâhnit că şi la Timişoara, „oraș al deschiderii, al toleranței”, există niște „antreprenori ai urii”, care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru alt fel de agendă: „Nu trebuie să avem nicio iluzie despre ce fel de agendă este aceasta. Această agendă nu are nicio legătură cu restricțiile, nicio legătură cu pandemia. Este o agendă care se împotrivește modernizării orașelor și țării noastre și direcției europene. Și este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara, în 1989.”

Primarul Timişoarei mai spune că, dincolo de toate diferențele de opinie referitoare la modul în care putem învinge pandemia, nu trebuie să ne lăsăm dezbinați, „pentru că degeaba învingem pandemia dacă moare democrația noastră, dacă moare ceea ce ne ține împreună ca o comunitate. Asta este miza acestor zile și de aceea este important să spunem «nu» acestor forme de proteste, să spunem «nu» urii, să spunem «nu» când devine normal să mergi în fața casei unui om politic, ca să-l înjuri.”

Primarul Timişoarei consideră că este profund necesar ca întreaga societate, întreaga clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură, care nu au nicio legătură cu democrația sau cu libera exprimare şi adaugă că se așteaptă ca Poliția să identifice organizatorii și persoanele care incită la ură.

Print Friendly, PDF & Email