Detaşarea la Craiova a şefului Direcției de Cultură Timiş, criticată de candidatul USR-PLUS la Primăria Timișoara

Sorin Predescu. Sursă Foto: Facebook Dominic Fritz

Candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, critică detaşarea detaşarea directorului Direcției Județene de Cultură, Sorin Vlad Predescu, şi se declară revoltat de faptul că „tradiția toxică a supunerii brutale a profesioniștilor din administrație unor mărunte interese politice sau personale e vie și la Timișoara”.

 

Dominic Fritz, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara, spune că Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură „și simplu membru al PNL, a avut curajul să conteste legalitatea reabilitării trotuarelor din centrul istoric și s-a opus, printre altele, distrugerii Podului Episcopal. A câștigat de fiecare dată când a mers în instanță împotriva ilegalităților administrației Robu. Drept urmare, Nicolae Robu l-a exilat la Craiova, prin detașare, deși Timișoara are nevoie ca de aer de funcționari care pun interesele orașului deasupra propriilor poziții sau intereselor de partid. Iată însă că tocmai ei sunt alungați și sunt păstrați și promovați lingușitorii, unii chiar cu legături directe la lumea interlopă”.

Dominic Fritz mai spune că, teoretic, pe linie administrativă primarul nu are putere asupra șefului unei direcții județene, dar că Nicolae Robu, fiind și șeful PNL Timiș are putere, pe linie de partid, asupra administrației şi-l acuză că, de luni de zile, ar pune presiune pe colegii lui din Guvern, „dar nu pentru centură sau stadion, ci pentru înlăturarea unui profesionist incomod”.

Candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Timişoara afirmă că Sorin Predescu nu este la prima detașare din cauze că nu e obedient: „La fel a mai încercat și guvernul PSD, în 2014. Trist este că și la PNL supunerea oarbă dorințelor unui baron local este principalul criteriu de promovare. Aceste practici sunt primele pe care le voi elimina din Primărie. Sunt toxice pentru atmosfera din organizație și afectează buna funcționare a aparatului prin favorizarea mediocrilor.”

Dominic Fritz susţine că în „cazul Predescu” este și un semn bun, că „Timișoara are oameni care nu se îndoaie după poftele unui șef, iar unii dintre ei sunt și în administrația locală”. Acesta îi asigură „pe toți funcționarii corecți și competenți” că „vom avea o bună colaborare, când voi fi primarul Timișoarei. Îi voi asculta, iar opinia lor, argumentată și expertă, va fi importantă pentru mine”, iar lui Sorin Predescu îi transmite că îl aștept să se întoarcă din detașare.

Sorin Predescu scrie pe pagina sa de facebook că în 11 august a văzut în presă și apoi i s-a confirmat că va fi detașat la Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj. „Este evident de unde vine presiunea de a fi îndepărtat, primarul Robu declarând public că se va ocupa să îi schimbe din funcții pe toți cei care l-au amendat vreodată. E un fel de gândire magică credința că dacă dispare un funcționar dispar și faptele pentru care este inculpată Primăria Timișoara. Nicolae Robu a pierdut toate procesele cu Direcţia Judeţeană de Cultură Timiș și a fost împiedicat să își pună în aplicare viziunea distructivă asupra patrimoniului. Nu a reușit și nu va reuși să distrugă Podul Episcopal, să construiască aberații arhitecturale în zona istorică, să tranforme Timișoara istorică după chipul și asemănarea lui. Nu este orașul lui, ci este orașul nostru, iar misiunea DJC Timiș este de a apăra patrimoniul și nu sensibilitățile psihice ale unui primar vremelnic și incompetent”, afirmă Sorin Predescu.

Acesta mai spune că în august 2014 i-a fost revocată detașarea de două luni ca director executiv al Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj, doar ca să fie detașat mai apoi la Direcţia Judeţeană de Cultură Neamț pentru încă patru luni: „Un abuz administrativ marca PSD-UDMR care încerca să mă determine să demisionez. Dădeam prea multe amenzi, respectam legea, vorbeam prea liber.”

Print Friendly, PDF & Email