Detalii despre viitorul Cinematograf de Artă al Timișoarei

Foto: Facebook Institutul Francez din Timişoara

Într-o ceremonie oficială au fost prezentate publicului primele imagini ale proiectului de arhitectură privind reamenajarea Cinematografului Studio care va deveni Cinematograful de Artă al Timişoarei, până în anul 2021. Evenimentul a avut loc în încheierea Festivalului Filmului Francez de la Timișoara.

 

Viitorul Cinematograf de Artă va cuprinde două săli de proiecție care vor avea o capacitate de 198 locuri și respectiv 64 de locuri, spațiu de co-work pentru profesioniști în domeniu și pentru coordonarea festivalurilor de film, spațiu expozițional, o cafenea, un mic spațiu de vânzare filme, cărți și reviste de cinema și roof-top cu cafenea și ecran în aer liber.

Spațiul va funcționa ca un hub cultural de tipul art house, care va deservi și domeniile conexe cinematografiei: producție de film, documentar, animație, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, în jurul cărora se strâng oamenii în vederea creării și dezvoltării unei comunități formate din cinefili, profesioniști din domeniu și publicul larg.

La ceremonia de prezentare a proiectului de reamenajare au participat ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Michèle Ramis, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, directorul Institutului Francez din România, Hélène Roos, directorul delegat al Institutului Francez Antena Timișoara, Cyrille Fierobe, directorul general Groupama Asigurări, Domnul François Coste, reprezentanți ai Asociațiilor Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor, TimiShort și ai biroului de arhitectură Atelier 21.

Azi va fi prezentat noul concept pentru revitalizarea Cinematografului Studio, iar partenerii principali vor vorbi despre contribuția fiecăruia în implementarea proiectului.

“Noul Cinema Studio va fi mai mult decât însumarea unor săli de cinema reamenajate, care să deservească exclusiv proiecției de filme. Se dorește crearea unui spațiu viu, animat care să strângă o comunitate în jurul lui atât prin programul asigurat în paralel în cele două săli de proiecție, prin cursurile tematice, workshopurile, expozițiile, cafeneaua, cine-shopul și evenimentele permanente ce le va găzdui”, declară reprezentanții partenerilor implicați în proiect.

În momentul de faţă, aceştia se află în faza de realizare a studiilor de soluție și a expertizelor tehnice necesare proiectării care vor fi finalizate în luna noiembrie, urmând ca în primăvara anuluzi 2020 să fie începute lucrările de renovare a actualului Cinema Studio. Proiectul de arhitectură este realizat de Atelier 21, va fi plătit de Compania Groupama și ulterior donat Primăriei Municipiului Timișoara, pentru a-l implementa până în anul 2021.

Pentru buna funcționare a viitorului cinematograf au fost cooptați o serie de parteneri independenți activi în domeniul filmului: Institutul Francez din Timișoara, Asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor, Asociația Română de Promovare a Filmului Independent (Timishort), care își pun la dispoziție experiența în organizarea de evenimente de cinema, programare de filme, marketing și toate cele necesare bunului mers al viitorului cinema. Aceștia au pregătit tema de proiectare pentru reamenajarea Cinematografului Studio și au făcut selecția biroului de arhitectură care se va ocupa de proiect.

Publicul interest de modul în care va arăta viitorul Cinematograf de Artă are la dispoziţie o expoziție cu imagini și planuri ale acestuia, care poate fi vizionată începând cu 15 mai la Centrul de Informare Turistică, de pe strada Alba Iulia nr. 2.

Filmul de prezentare al conceptului de arhitectură a fost realizat de biroul de arhitectură Atelier 21, împreună cu regizorul Florin Iepan și poate fi vizionat pe pagina de facebook a Cinema Studio.

 

Print Friendly, PDF & Email