Deputat PNL Marilen Pirtea: „Carantinarea prelungită putea fi prevenită prin măsuri anterioare luate responsabil”

Foto: Constantin Duma

Deputatul liberal Marilen Pirtea vede prelungirea carantinei pentru Timişoara şi yona periurban, măsură luată de directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ca pe o formă de decizie tutelară „de la centru”,care „ ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de părerea «provinciei»”. Acesta mai spune că pentru rezultate eficiente pentru contracararea efectelor pandemie este nevoie nu doar de măsuri sanitare, ci şi de o organizare administrativ-teritorială responsabilă, care să ia cele mai eficiente decizii, în folosul comunității.

 

Carantina impusă timp de două săptămâni în Timișoara şi localitățile limitrofe nu a avut rezultatele dorite, ba din contră, rata de infectare a crescut, iar în Timișoara a creat mari discrepanțe între mediul privat și cel de stat, având ca «victime» colaterale, din nou, sectorul HoReCa și sistemul de învățământ”, declară deputatul PNL Marilen Pirtea.

Acesta vede în ordinul DSU de prelungire a carantinei „o formă de decizie tutelară «de la centru»” care „ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de părerea «provinciei»… oricare ar fi ea, dacă tot «centrul» decide”.

Marilen Pirtea mai spune că atât el, cât şi colegii săi liberali din administraţia judeţeană şi din cea locală cred în rigoarea măsurilor de prevenție, aplicate cu responsabilitate de autorități, nu în coerciția carantinei, ca măsura finală, menţionând că deciziile nu trebuie afectate prin ingerințe și partipriuri politice.

„De-a lungul acestei perioade dificile, am venit cu soluții pentru evitarea dezastrului din aceste domenii, soluții neluate în calcul de administrația locală, iar acum, când era nevoie acută de asumarea unor decizii radicale, să ne aflăm în situația în care cel mai înalt reprezentant al Municipalității se abține de la vot”, menţionează deputatul liberal. Acesta aminteşte că a propus ajustarea TVA-ului pentru industria alimentară cu livrare de la 9 la 5%, o măsură menită să sprijine industria HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în timpul pandemiei,  şi introducerea testelor rapide antigen Sars+CoV-2 pentru clienții restaurantelor, dar și pentru personalul din învățământ.

Efectele pandemiei din 2020, care se continuă în 2021, seamănă cu un cataclism economic prin consecințele deosebit de ample pe care le poate produce, culminând cu o contracție economică mai gravă decât cea din timpul crizei de acum zece ani. În fața acestei situații nu trebuie să avem ca unică «armă de apărare» doar respectarea măsurilor de distanțare socială, de igienă, vaccinarea sau, în ultimă fază, carantina, ci și o organizare administrativ-teritorială responsabilă, care să ia cele mai eficiente decizii, doar în folosul comunității”, concluzionează deputatul PNL Marilen Pirtea.

Ieri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a decis prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate din 22 martie, ora 0. Măsura a fost luată ca urmare a situației existente în Timișoara și comunele limitrofe, unde rata de incidență a infectării cu Sars-Cov2 este ridicată, şi din cauza gradului de ocupare a paturilor ATI pentru pacienţii covid, care a atins capacitatea maximă.

Această decizie, transmitea DSU, a venit ca urmare a neîntrunirii numărului minim de voturi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș care să permită adoptarea unei hotărâri pentru prelungirea carantinei, în pofida recomandărilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Timi și ale Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

 

Print Friendly, PDF & Email