Deputat PNL Marilen Pirtea: „Parlamentul trebuie să respingă OUG prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice”

Transportul școlar este în criză, subliniază deputatul liberal Marilen Pirtea. Acesta spune că stă în puterea Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019, prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice

 

“Serviciile de transport școlar sunt, în general, insuficiente și inadecvate, iar accesibilitatea se înrăutățește pe măsură ce elevii avansează în cadrul sistemului școlar. Mai mult chiar, obligativitatea asigurării rutelor județene de transport, prin care erau până acum legate toate localitățile din județe, este în acest moment anulată prin OUG 51/2019, decizie a Guvernului prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, sub motivația că bugetul județean nu permite susținerea serviciului de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie”, atrage atenţia deputatul PNL Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de educaţie din PNL. O astfel de situație, mai spune el, a determinat și contextul defavorabil în care s-a produs și tragedia de la Caracal.

Acesta cere public o reacție de la Ministerul Educației Naționale și de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, responsabile pentru situația transportului școlar.

„Cred că tragedia de la Caracal a arătat cu deplină claritate faptul că un standard al serviciilor publice poate fi considerat și element de securitate în mediului public, absența acestei plase de siguranță, aici fiind vorba despre transportul public de persoane județean, generând condiții favorizante pentru situații cu totul nedorite. Parlamentul este chemat să respingă OUG nr. 51/2019, prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, iar această reacție este singura posibilă acum, fără să mai fie vorba de poziții politice, ori de diferențe de viziune între putere și opoziție. Respingerea OUG nr. 51/2019, cerută și de Federația Elevilor din România, este o necesară asumare a responsabilității pentru menținerea unui serviciu public atât de important, la nivelul oricărui județ al țării”, liberalul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email