La votul decisiv pe modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală adoptate miercuri, 24 aprilie, Camera Deputaţilor, majoritatea au fost „pentru”, aici intrând cei din PSD, ALDE şi unul de la Minorităţi. Cei de la PNL au votat „împotrivă”, iar alţii nu au participat la vot.
La modificările controversate aduse Codului Penal trei parlamentari de Timiş au votat „pentru”, trei „împotrivă”, unul s-a abţinut, iar şase nu au fost prezenţi la vot.
Vot „pentru”: parlamentarii PSD Bianca Gavriliţă, Alfred Simonis şi Matei Suciu.
Vot „împotrivă”: Cătălin Drulă – USR, Ovidiu Ganţ – Minorităţi şi Marilen Pirtea – PNL.
Abţinere: Csokany Petronela, de la Minorităţi s-a abţinut.
Lipsă de la vot: Marian Cucşa – ALDE, Adrian Pau – fost PSD, actual Pro România, Cornel Sămărtinean – PMP, Ben-Oni Ardelean – PNL, Pavel Popescu – PNL şi Slavoliub Adnagi, de la Minorităţi.
În privinţa modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, cinci parlamentari timişeni au votat „pentru”, patru au votat „împotrivă”, iar trei au lipsit de la vot.
Vot „pentru”: parlamentarii PSD Bianca Gavriliţă, Alfred Simonis şi Matei Suciu, Marian Cucşa – ALDE şi Csokany Petronela – Minorităţi.
Vot „împotrivă”: Cătălin Drulă – USR, Marilen Pirtea – PNL, Pavel Popescu – PNL şi Ovidiu Ganţ – Minorităţi.
Lipsă de la vot: Adrian Pau – fost PSD, actual Pro România, Cornel Sămărtinean – PMP, Ben-Oni Ardelean – PNL şi Slavoliub Adnagi, de la Minorităţi.
Principalele modificări aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptate de Comisia Iordache, sunt , potrivit Digi 24:
- Scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu;
- Dezincriminarea cu totul a neglijenței în serviciu;
- Scăderea termenelor de prescripție. „Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive”.
- Reducerea termenul pentru denunț la un an, după acest termen, persoana care face un denunț putând fi şi ea pedepsită.
- Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. „Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.”
- Interzicerea impusă persoanele din cadrul autorităților publice să se refre la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există
Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” şi 81 „împotrivă”, iar cel de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” şi 83 „împotrivă”.
Pentru că acest vot s-a dat în cameră decizională, următoarele etape sunt controlul de constituţionalitate – PNL și USR anunţând deja că vor sesiza CCR – şi promulgarea legii.
Ultimele comentarii