Dezbaterea pe tema renovării Filarmonicii Banatul, încheiată fără soluţii

Dezbaterea organizată, ieri seară, de sindicaliştii Filarmonicii Banatul din Timişoara pe tema renovării şi modernizării clădirii nu a reuşit să se concentreze pe principalele probleme pe care le presupune un astfel de proiect şi nici să genereze soluţii, anunţă Agerpres.

 

Întâlnirea, la care au participat reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Timişoara, arhitectul proiectului care a câştigat licitaţia de modernizare a clădirii, artişti ai Filarmonicii Banatul, câţiva reprezentanţi ai Primăriei Timişoara şi arhitectul-şef al oraşului, nu s-a concentrat pe esenţa proiectului, şi anume, sala de concerte.

Proiectul de reabilitare a Filarmonicii Banatul presupune o reabilitare completă a clădirii, ţinând cont de structura care este în stare de degradare avansată. Expertizele au arătat că nu va rezista la un cutremur de intensitate medie. Vor avea loc reabilitări şi la partea de finisaje, de sunet, dar şi pe exterior. Clădirea nu este una istorică, ci este situată într-un sit istoric. Intrarea va fi refăcută după prima imagine din anul 1930, când a fost construită, după primele planuri ale lui Duiliu Marcu (cel care a proiectat şi actuala faţadă şi prezentul balcon al Operei Naţionale Române din Timişoara – n.r.). În grădină va fi un amfiteatru (…), vor fi trei spaţii comerciale pentru public. Nu va fi sticlă, ci va fi multă vegetaţie, totul acoperit cu o copertină din pânză, pentru a proteja publicul pe timpul verii. Va fi doar pentru sezonul estival”, a explicat, citat de Agerpres, arhitectul Claudiu Pralea.

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, spune că are impresia că se dezbat „doar nişte bârfe”, atâta timp cât nu a primit nicio hârtie care să arate că Filarmonicii i s-ar lua vreo parcare în urma acestui proiect şi nici vreun proiect. „Despre sumele pe care le negăm sau le renegăm, nu cred că intră în atribuţiile noastre (fiind plătite de Municipalitate – n.r.). Suma parte foarte mare, dar nu sunt economist, nu mă pricep, nu mă bag. (…) Nu noi suntem implicaţi în plăţi sau în licitaţii, eu am refuzat categoric orice implicare a mea sau a Filarmonicii în licitaţie”.

Ioan Coriolan Gârboni mai spune că problema cea mai mare şi care interesează şi artiştii, şi publicul, ţine de sală şi de acustica acesteia, care este foarte proastă şi anunţă că, la sfârşitul săptămânii, Ioan Holender va veni cu cel mai mare acustician din Europa, pentru a vedea ce e de făcut pentru îmbunătăţirea acusticii sălii.

Primăria are deja o parte din documentaţia proiectului de reabilitare şi modernizare a clădirii, iar suma estimativă a întregului proiect se va ridica la circa 24 de milioane de euro, lucrările trebuind să fie gata în termen de doi ani. Pentru că suma este foarte mare, primarul Nicolae Robu a cerut sprijin de la Guvern, mai anunţă Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email