Bienala Art Encounters Timişoara, în ediţie specială pentru anul Capitalei Culturale Europene

Sursă foto: Fundaţia Art Encounters

Fundația Art Encounters, prin Ovidiu Șandor și Diana Marincu, președintele, respectiv directoarea artistică, alături de curatorul Bienalei Art Encounters 2023, Adrian Notz, au anunţat titlul ediţiei de anul viitor al Bienalei Art Encounters, My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions, programul artistic al evenimentului, dar și programul mai larg al Fundației Art Encouners în anul Capitalei Culturale Europene.

 

Spre deosebire de edițiile anterioare, Bienala Art Encounters de anul viitor va fi o ediție specială, de vară, derulată pe parcursul a opt săptămâni, în perioada 19 mai -16 iulie. Aceasta va cuprinde expoziții în mai multe spații din Timișoara, dar şi evenimente conexe, organizate în parteneriat cu alte instituții locale.

„Bienala a devenit un element marcant al orașului Timișoara, iar faptul că de la an la an tot mai multe inițiative ni se alătură, este un semnal al importanței acesteia. Arta contemporană este deschisă tuturor cetățenilor, iar implicarea publicului face parte din misiunea noastră de bază”, declară Ovidiu Șandor, preșendintele Fundației Art Encounters.

Ediția de anul viitor propune 40 de lucrări existente și 10 lucrări nou-comisionate, un amplu program de mediere, un accent mai puternic pe spațiul public și o platformă complementară dedicată spațiilor de tip artist-run din Timișoara – o celebrare a artiștilor locali care au inițiative și aleg să se organizeze prin ei înșiși. „Este cu atât mai important ca anul viitor, când toate reflectoarele se vor îndrepta spre Timișoara, să accentuăm rolul esențial al spațiilor artist-run din oraș, care au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și care continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, spune Diana Marincu, directoarea artistică a fundației.

Ediția a V-a a Bienalei Art Encounters se va apleca, din punct de vedere conceptual, asupra relației istorice dintre artă și știință. „«My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions» propune arta-știința-ficțiunile care utilizează puterea diferitelor discipline pentru a răspunde schimbărilor ce se petrec în realitatea cotidiană, marcată de transformări climatice și sociale”, spune curatorul desemnat al Bienalei, Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich, în perioada 2012 – 2019.

Adrian Notz. Sursă foto: Fundaţia Art Encounters

Bienala Art Encounters 2023 face parte din dosarul de candidatură cu care Timişoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023. Activitatea Fundației Art Encounters reprezintă un pilon important al acestui program cultural, unul care va coagula în mod adecvat eforturile depuse în ultimii ani și se va constitui ca punct culminant al unui an cu totul special pentru Timișoara. Metodologia utilizată în pregătirea evenimentului se bazează pe cercetare, context și rețele, Adrian Notz invitând să facă parte din colectivul curatorial o serie de tineri curatori și critici de artă: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lazar, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu.

De asemenea, Fundația Art Encounters a anunțat un program dens de evenimente pentru 2023, care mai conține, pe lângă expozițiile incluse în programul permanent al fundației, expoziția Victor Brauner: Invenții și magie, care va fi expusă la Timişoara în perioada 17 februarie – 28 mai 2023, și retrospectiva Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale, expusă din 30 septembrie 2023 până în 28 ianuarie 2024.

De-a lungul edițiilor din 2015, 2017, 2019 și 2021, Bienala Art Encounters s-a conturat ca fiind unul din cele mai relevante evenimente de artă contemporană din România, având o vizibilitate internațională tot mai mare, confirmată de sutele de apariții în mass-media, și fiind considerat un reper internațional în rândul evenimentelor de artă contemporană pe axa culturală Viena – Istanbul. Bienala Art Encounters a reușit, în aceşti ani, să se afirme și să reprezinte o vitrină a artei contemporane românești pentru instituții importante din lume.

 

Citiţi şi:

Print Friendly, PDF & Email