Bienala Art Encounters, organizată, pentru a treia oară consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Dominic Fritz, Diana Marincu şi Ovidiu Şandor, la evenimentul de acordare a diplomei. Foto: HDV Studio

Înaltul Patronaj al Președintelui României se acordă şi ediției 2021 a Bienalei Art Encounters. Aceasta va avea loc între 1 octombrie și 14 noiembrie, la Timișoara, şi va fi constituită în jurul a două proiecte curatoriale ce vor urmări două direcții majore: relația individului cu el însuși și modul în care acesta se raportează la mediul înconjurător.

 

Bienala Art Encounter se înscrie din nou în rândul unor evenimente culturale de anvergură cărora le este acordată această distincție – precum Festivalul Internațional „George Enescu” și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu –, menținând în prim-planul scenei culturale din România un domeniu considerat până acum câțiva ani de nișă: arta contemporană. În același timp, titlul subliniază relevanța Bienalei pentru Timișoara, aceasta, împreună cu proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 fiind singurele evenimente locale care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Bienala Art Encounters 2021 va include componente multiple, care vor întări colaborările și parteneriatele instituționale construite în ultimii ani, îmbogățindu-le, de asemenea, cu noi puncte de sprijin și de dialog, anunţă organizatorul, Fundaţia ArtEncounters.

Ceremonia de acordare a diplomei de Înalt Patronaj a avut loc într-un cadru restrâns, adaptat situației actuale, și a constat într-un eveniment hibrid. Înregistrarea ceremoniei poate fi vizionată accesând acest link.

Înaltul Patronaj acordat de Preşedintele României acestei ediţii a Art Encounters remarcă şi încurajează efortul organizatorilor de a lega instituţii şi entităţi private, în jurul expresiilor artistice ce oglindesc şi diseminează valorile umaniste în cadrul dialogului intercultural. Pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană, Art Encounters se profilează ca un solid contributor, ca un eveniment-liant”, declară Sergiu Nistor, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Cultură, Culte şi Minorități Naționale.

Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei ArtEcounters. Foto: HDV Studio

Președintele Fundației Art Encounters, Ovidiu Șandor, spune că patronajul Președintelui dovedește că Bienala Art Encounters a devenit un eveniment-reper pentru Timișoara, aceasta constituind, după cum sugerează și numele, un punct de întâlnire important pentru actorii culturali locali, naționali și internaționali: „Grație rolului său unificator, credem că Bienala va fi unul dintre evenimentele fanion în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.”

Diana Marincu, directorul artistic al Fundaţiei Art Encounters. Foto: HDV Studio

Directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu, spune şi ea că desfășurarea Bienalei Art Encounters pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Președintelui României indică însemnătatea evenimentului și „demonstrează necesitatea scenei artistice naționale de a se dezvolta și de a beneficia de sprijin cu atât mai mult în contextul actual, marcat de dificultățile pandemiei.”

Ediția din acest an a Bienalei va fi constituită în jurul a două proiecte curatoriale ce vor urmări două direcții majore: relația individului cu el însuși și modul în care acesta se raportează la mediul înconjurător. Proiectele, propuse de cei doi curatori invitați ai acestei ediții, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, vor fi strâns legate de istoria și caracteristicile Timișoarei, abordând, totodată, probleme globale. Îmbrățișând misiunea Bienalei de a încuraja arta locală, expozițiile vor include lucrări create de către artiști tineri din România și regiunile vecine, comisionate special pentru această ediție, transmit organizatorii.

Bienala Art Encounters 2021 a fost lansată prin proiectul Artiști români în prim-plan, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii între 25 și 30 ianuarie, și va fi precedată de numeroase evenimente online și offline, care vor continua pe parcursul acesteia.

Alături de expozițiile ce vor fi organizate atât în spații consacrate din Timișoara, cât și în câteva locuri surpriză, evenimentul va cuprinde un program de screening-uri, artă în spațiul public și performance-uri curatoriate de către Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, precum și o expoziție organizată de Fundația Interart Triade la Muzeul Național de Artă Timișoara. De asemenea, anunţă organizatorii, vor exista numeroase oportunități pentru schimburi de experiențe și idei, concretizate printr-o platformă complementară, dedicată dezbaterii unor probleme relevante pentru scena de artă din România, și prin discuții, ateliere, mese rotunde și un simpozion.

O componentă importantă a evenimentului este susținerea noilor generații de curatori, misiune care se va realiza prin intermediul Școlii Curatoriale de Toamnă, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. Un element definitoriu al Bienalei Art Encounters 2021 este deschiderea către publicul larg, astfel că programul de mediere organizat în colaborare cu Asociația Culturală Contrasens, dedicat persoanelor de toate vârstele, ce provin din medii diverse și au interese diferite, va juca un rol esențial.

Organizatorul evenimentului este Fundația Art Encounters, iar co-organizatori sunt Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Fundația Interart Triade și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Printre partenerii Bienalei de anul acesta se numără Institutul Cultural Român, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Muzeul Național de Artă Timișoara, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara, Bienala Timișoreană de Arhitectură, Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural Clujean, Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Francez Timișoara, Institutul Polonez București, Illy, Librăria „La Două Bufnițe”, Ambasada, Faber.

 

Print Friendly, PDF & Email