Bach, inteligență artificială și baroc SF într-un nou video semnat de un artist timişorean

Foto: Mihai Surdea

Folosind tehnici specifice muzicii electronice, artistul timişorean Daniel Dorobanțu reinterpretează Cele șase Suite pentru violoncel, de Johann Sebastian Bach, într-un nou video intitulat Allemande.

 

Prin tehnici specifice muzicii electronice, Daniel Dorobanţu oferă cunoscutelor lucrări de violoncel o secvență de aproape patru minute ce plasează ascultătorul într-un spațiu contemporan, ambiental și sonic multidimensional. Tratamentul electronic aplicat Celor șase Suite pentru violoncel, de Johann Sebastian Bach, este complementat de Daniel Dorobanţu de mai multe straturi ritmice, obținute prin utilizarea unor sisteme de inteligență artificială.

Noua lucrare muzicală este acompaniată de un videoclip care reîmprospătează detaliile baroce punându-le ȋntr-un context vizual contrastant: mecanic, raţional şi Sci-fi.

Allemande face parte din compilația Psihodrom – One, lansată în noiembrie 2020 de casa de discuri Psihodrom Records din Timișoara.

Istoric, Allemande este una dintre cele mai populare forme de dans din perioada barocă. „Prin folosirea proceselor A.I. și a influențelor drum’n’bass, «Allemande» primește o dimensiune experimentală și ajunge astfel în muzica electronică de dans specifică zilelor noastre”, explică Daniel Dorobanţu.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 13 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia.

considerat un pionier al muzicii ambient în România, lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian.

Print Friendly, PDF & Email