Primul concert din România în care va evolua şi o entitate de inteligență artificială

Foto: Ramona Anita

Timişoara va înregistra o premieră absolută pe scenele din România: primul concert în care, alături de muzicieni consacrați, va performa o entitate de inteligență artificială, care va avea rolul tobarului.

 

În ultima zi a celei de a XI-a ediții a Festivalului Timișoara Jazz (eveniment care are loc între 10 – 12 noiembrie, la Timișoara) Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu vor improviza, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică și cea produsă de inteligența artificială, întâlnind publicul în teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană și perfecțiunea tehnologică.

Concertul va avae loc la Clubul Escape Underground Hub (Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr. 26), marți, 12 noiembrie, de la ora 20, fiind susşinut de Daniel Dorobanțu (electronice) și Petre Ionuțescu (trompetă), alături de entitatea de inteligență artificială (IA), noul lor tobar. Acesta, spun artiştii, va participa activ la performance-ul muzical, comportându-se ca orice entitate de inteligență artificială: are propriile idei, improvizează și ascultă de comenzile date.

Prin explorarea relațiilor complexe și fascinante dintre om și mașină, cultură și tehnologie, concertul invită la sărbătorirea spiritului uman, a creativității și a ingeniozității care își găsește expresia în arte, precum și în știință și tehnologie.

„Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. Impactul şi mplicațiile și sociale ale inteligenței artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic și industrie. Este necesară o mai bună explorare și înțelegere a efectelor și a forțelor viitoare care vor rezulta din evoluția și din prezența crescândă a inteligenței artificiale în lume”, declară Daniel Dorobanțu.

Print Friendly, PDF & Email