Autorităților li se cere publicarea măsurilor pentru organizarea în siguranță a alegerilor

EFOR, alături de câteva organizații neguvernamentale, respectiv experți electorali, au solicitat autorităților să elaboreze și să publice reglementările privind organizarea în siguranță a alegerilor, în timp util și în mod transparent. Solicitarea, spun aceștia, vine ca urmare a supunerii spre aprobare a regulilor privind siguranța în campania electorală cu o seară înainte de a începe campania electorală și fără a disemina informația către public.

 

Principalele solicitări incluse în scrisoarea deschisă sunt:

  1. Publicarea în timp util a tuturor reglementărilor, documentelor și planurilor care au legătură cu organizarea alegerilor locale pe paginile web ale instituțiilor relevante și/sau informarea publicului prin alte mijloace.
  2. Publicarea cât mai repede a unor reglementări și măsuri care să stabilească regulile de siguranță pentru ziua votului, precum și pentru metodele alternative de vot (urna specială).
  3. Organizarea unei campanii eficiente și vizibile de comunicare referitoare la regulile speciale de protecție sanitară care se aplică la alegerile locale din 2020 pentru partidele politice, cetățenii și orice alte părți interesate cu privire la aceste reguli.
  4. Deschiderea către observatori sau experți externi a întâlnirilor interministeriale legate de subiect și oferirea posibilității de a participa, inclusiv prin mijloace electronice.
  5. Deschiderea către observatori externi a ședințelor Biroului Electoral Central și a altor birouri electorale.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă Guvernului, Ministerului de Interne, Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central, fiind semnată de Asociația Civica, Asociația Code for Romania, Asociația Expert Forum, Asociația Geeks for Democracy, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul Român de Politici Europene, Observatorul Electoral și sociologii Claudiu Tufiș și Mircea Kivu.

Reamintim că EFOR, alături de mai multe organizații, a solicitat transmiterea online a ședințelor BEC, primind un răspuns negativ.

Print Friendly, PDF & Email