Funcţionează în regim hotelier, dar nu e declarată oficial ca pensiune. Are şi local, restaurant. Nu însă şi autorizaţie de securitate la incendiu. Are piscină declarată în mod fals ca “exclusiv decorativă”. De trei ani de zile în acest loc, numit Kubiq Residence, din Giarmata, se organizează petreceri zgomotoase până la ore mici din noapte, care aduc la disperare vecinii. Deşi în ultimii doi ani Poliţia a aplicat peste 40 de amenzi pentru tulburarea liniştii publice (nu însă la toate sesizările primite) şi a deschis patru dosare penale, faptul că petrecerile continuă în acelaşi mod, poluând fonic zona, îi determină pe unii localnici să afirme că îşi permit să-i sfideze pentru că “au protecţie”.
Localnici terorizaţi de petrecerile zgomotoase: “Merg la intimidare”
“Poliţia continuă să ne hăituiască pe noi în condiţiile în care suntem victimele poluării fonice grave de mai bine de trei ani. Poliţista recunoaşte că se aude muzică la 1 noaptea şi, cu toate acestea, ne amendează pe noi. De asemenea, recunoaşte că există boxe în exterior, însă se lamentează că nu le poate închide. Pentru a înţelege contextul, un ofiţer de la Rurală a încercat în ultima perioadă să ne convingă să nu mai sunăm la 112 deoarece în felul ăsta ei trebuie să amendeze şi nu vor asta, deoarece îi protejează de ani buni pe proprietarii locaţiei care funcţionează fără autorizaţiile necesare activităţii desfăşurate. Au doar o autorizaţie de la Ministerul Turismului pentru închirierea a trei camere, însă aici se desfăşoară activităţi de clubing, petreceri în aer liber cu boxele la vedere. Imaginaţi-vă într-o zonă rezidenţială cum fac başii noaptea, în spaţiu deschis! (…) Merg la intimidare şi încearcă să ne închidă gura”. Acesta este mesajul postat pe Facebook, spre sfârşitul lunii august, de un localnic din Giarmata, Laurenţiu Ştefănescu. Acesta este disperat de zgomotul la care este expus prin petrecerile zgomotoase de la locaţia învecinată şi, mai mult, exasperat de faptul că autorităţile nu pun capăt acestei situaţii.
Situaţia trenează din anul 2020, de când Kubiq Residence, de pe str. Tineretului nr. 6, din Giarmata, este închiriată constant pentru petreceri zgomotoase care tulbură liniştea publică în zonă. “În ciuda nenumăratelor sesizări ale vecinilor şi chiar a unei plângeri penale făcute împotriva proprietarului, dar şi a firmei organizatoare de evenimente – adaugă Laurenţiu Ştefănescu –, autorităţile publice au fost imune în faţa tuturor plângerilor. Această firmă închiriază cu ziua către diverşi clienţi cele trei camere disponibile, în baza autorizaţiei nr. 24206 obţinută de la Ministerul Turismului, deşi activităţile reale sunt de club şi petrecere ştrand. (…) În ciuda reclamaţilor către diverse instituţii publice de control, niciuna nu a dispus măsuri concludente”, mai spune Laurenţiu Ştefănescu.
Activităţile de club, restaurant, ştrand sunt evidenţiate chiar de ei pe pagina de Facebook sau de pe alte platforme online unde îşi fac reclamă, mai spune Laurenţiu Ştefănescu: “Nu se ascund în a-şi promova serviciile, deşi nu au nicio autorizaţie care să le permită aceste activităţi. Acest lucru e posibil datorită faptului că au protecţie din partea unor reprezentanţi din Poliţie, Procuratură etc. Clienţii acestei incinte sunt de trei feluri: atraşi prin promovarea pe reţele şi platforme de marketing online, care sunt grupuri de oameni obişnuiţi, organizatori pe care îi cunoaşte şi care generează cel mai mare deranj şi grupuri de poliţişti, procurori, judecători sau alte persoane ce provin din zona de securitate publică care în ultima perioadă sunt mai discreţi, dar care protejează grupul în faţa legii”.
Potrivit lui Laurenţiu Ştefănescu, până în septembrie 2022 poziţia multor poliţişti solicitaţi prin serviciul 112 era de neimplicare. După ce situaţia a fost prezentată prima dată în presă, în septembrie 2022, mai spune Laurenţiu Ştefănescu, a existat o perioadă de timp, până în aprilie 2023, când activitatea a scăzut în intensitate, iar poliţiştii solicitaţi prin serviciul 112 au început să acţioneze şi să aplice sancţiuni. Apoi, după această dată petrecerile s-au reluat cu o intensitate şi mai mare:“Am fost nevoiţi să apelăm la serviciul 112 şi de două sau trei ori pe zi, în mare măsură datorită faptului că unele patrule de poliţie au refuzat să intervină.”
43 de amenzi şi 4 dosare penale
Am solicitat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş să comunice măsurile luate în urma apelurilor la 112 referitoare la deranjarea ordinii şi liniştii publice prin intermediul petrecerilor de la pensiunea Kubiq:
- Câte sesizări – prin numărul unic de urgenţă 112 sau directe –, au fost înregistrate în 2022 şi câte în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023?
- Câte sancţiuni au fost aplicate în 2022, respectiv în primele şase luni ale anului 2023 şi care a fost valoarea totală a acestora pe cele două perioade de referinţă?
- Dacă IPJ Timiş a întocmit şi dosare penale, vă rog să-mi comunicaţi câte, ce fapte au vizat, când au fost deschise şi ce soluţie s-a dat în fiecare dintre ele?
Poliţia Timiş transmite că, în 2022 au fost înregistrate 22 de apeluri prin numărul unic de urgenţă 112, făcute de aceeaşi persoană, dar că poliţiştii au constatat confirmarea celor sesizate în doar 14 cazuri, situaţii pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 5.500 de lei, pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Anul acesta, până la jumătatea lunii iulie, au fost primite 38 de apeluri prin 112, dintre care 30 s-au confirmat, impunând sancţiuni. Anul acesta, valoarea totală a amenzilor este de 30.900 de lei.
Poliţia Timiş transmite că a întocmit şi patru dosare penale. Două vizează infracţiunea de lovire şi alte violenţe, ambele trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, un dosar pentru evaziune fiscală, soluţionat şi trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, şi un dosar pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, aflat în lucru sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.
Nu se ştie câte dintre aceste amenzi au fost plătite sau dacă a fost vreuna plătită. Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş invocă secretul fiscal şi transmite că informaţiile referitoare la plata amenzilor de către o societate comercială nu intră sub incidenţa legii privind liberul acces la informaţii de interes public.
Piscina, declarată în mod fals ca exclusiv “decorativă”
În privinţa autorizaţiei de funcţionare a piscinei, promovată ca serviciu pe care Kubiq Residence îl oferă clienţilor, Direcţia de Sănătate Publică Timiş transmite că nu a eliberat autorizaţie sanitară de funcţionare pe motiv că proprietarul pensiunii a declarat că “piscina are rol exclusiv decorativ”.
La adresa Kubiq Residence – mai transmite DSP Timiş – funcţionează punctul de lucru al Întreprinderii Individuale Oprea Ioana Diana, în baza unui certificat constatator din 19 august 2022, eliberat de Registrul Comerţului Timiş, conform declaraţiei pe proprie răspundere având declarate activităţi cu următoarele conduri CAEN: 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; 5590 – Alte servicii de cazare; 6820 – Închirierea şi subînchirierea; 9329 – Activităţi recreaticve şi distractive.
“DSP Timiş nu eliberează Autorizaţie sanitară de funcţionare pentru codurile CAEN activate la punctul de lucru. Unitatea deţine Acord de funcţionare eliberat de Primăria Giarmata. Menţionăm că unitatea Kubiq Residence s-a promovat pe platforma Booking, oferind servicii de cazare, în care este inclusă o piscină sezonieră în aer liber, însă în contractul de subînchieriere, la punctul 10 scrie că piscina are rol exclusiv decorativ şi scăldatul este strict interzis. Lângă piscină este afişat un anunţ cu: «Scăldatul interzis/zonă necontrolată sanitar şi nerecomandată îmbăierii», fapt pentru care administratorul nu deţine buletine de analize bacteriologice şi fizico-chimice ale apei de îmbăiere”, transmite DSP Timiş.
Realitatea contrazice declaraţiile oficiale. Pe pagina de Facebook a pensiunii apar fotografii de dată recentă cu piscina şi niciunde pe marginea ei nu se vede anunţul la care face referire DSP Timiş. Ba mai mult, există fotografii care dovedesc scăldatul în piscină.
Pensiune şi local, fără autorizaţie de securitate la incendiu
Am întrebat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş dacă Kubiq Residence are autorizaţie de securitate pentru incendiu.
După ce într-un prim răspuns Biroul de Presă al ISU Timiş m-a trimis să consult lista autorizaţiilor de securitate la incendiu publicată pe pagina a instituţiei, ulterior a transmis că, în conformitate cu prevederile HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, “obiectivul la care faceţi referire nu se încadrează în categoria de construcţii de amenajări care se supune avizării / autorizării.”
Ceea ce înseamnă că locaţia nu a fost declarată la ISU Timiş nici ca pensiune, nici ca local. Altfel, Legea 307/2006, privind privind apărarea împotriva incendiilor obligă la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu proprietarii oricărei construcţii publice (categorie în care sunt cuprinse şi barurile, cluburile, restaurantele, la fel pensiunile şi apartamentele ori camerele de închiriat în regim hotelier).
Primăria Giarmata nu a emis autorizaţie de funcţionare pentru Kubiq Residence
I-am solicitat primarului localităţii Giarmata, Claudiu Mihălceanu, să răspundă la câteva întrebări:
- A emis Primăria Giarmata autorizaţie de funcţionare pentru firma Kubiq Residence SRL? Dacă a emis, în ce dată şi ce domenii de activitate sunt declarate?
- În cazul în care nu aţi emis autorizaţie de funcţionare, ce documente aţi emis pentru ca societatea respectivă să-şi desfăşoare activitatea?
- Dacă anterior acestei autorizaţii/adeverinţe a fost dată o alta, pe ce firmă sau pe ce întreprindere individuală a fost emisă, când şi pentru ce domenii de activitate?
- Pentru ce tip de spaţiu a emis Primăria Giarmata certificatul de urbanism aferent imobilului de pe strada Tineretului nr. 6? A fost emis un certificat de urbanism pentru schimbarea destinaţiei constructive a spaţiului? Dacă da, când?
Primăria Giarmata a tergiversat transmiterea răspunsului solicitat mult peste termenul prevăzut de lege, transmiţându-l abia după insistenţele mele telefonice. Primarul comunei Giarmata declară că nu a emis autorizaţie de funcţionare şi nici un document necesar pentru funcţionarea firmei Kubiq Residence. Certificatul de urbanism pentru imobilul în care funcţionează pensiunea “a fost emis în scopul edificării unei locuinţe P+1E, anexă şi piscină, fiind emis unei persoane fizice, nefiind emis un alt certificat pentru schimbarea destinaţiei locuinţei”.
Claudiu Mihălceanu mai transmite că pentru Kubiq Residence “a fost emis un acord pentru desfăşurarea activităţilor comerciale având ca obiect de activitate codul CAEN 6820 (închiriere şi subînchiriere – n.a.), acesta fiind emis ca urmare a clasificării acordate de Ministerul Turismului în acest sens către Întreprinderea Individuală Oprea Diana-Ioana”.
Fără răspuns din partea Kubiq Residence
I-am solicitat proprietarului/administratorului Kubiq Residence, Ovidiu Oprea, pe e-mail, un punct de vedere, întrebându-l cum va remedia pe viitor această problemă, a poluării fonice. De asemenea, l-am întrebat pentru ce activităţi are Kubiq Residence autorizaţii de funcţionare, dacă sunt declarate / autorizate închirierea de camere în regim hotelier, piscina şi restaurantul / clubul. Până la ora publicării articolului, nu am primit însă niciun răspuns.
Treceți și prin Ghiroda