Angajamentele lui Dominic Fritz faţă de Timişoara

Sursă foto: Facebook Dominic Fritz

În campania electorală, noul primar al Timişoarei, Dominic Fritz, şi-a luat zece angajamente “pentru un nou început în administraţia timişoreană”, pe care le-a numit contractul pe care şi-l asumă în fața timișorenilor.

 

Dominic Fritz, care a câştigat Primăria Timişoarei din partea alianţei USR PLUS, şi-a prezentat programul de guvernare locală sub titlul “Revoluţia bunei guvernări”, declarând că vrea să provoace o schimbare sistemică în Primăria Timişoara: “Considerăm că e nevoie să repunem administrația pe noi baze, urmând noi principii. Prosperitatea și creșterea calitații vieții vor fi apoi rezultatul firesc al bunei guvernanțe.”

În campania electorală, acesta şi-a luat zece angajamente “pentru un nou început în administraţia timişoreană”, pe care le-a numit contractul pe care şi-l asumă în fața timișorenilor.

1. Digitalizarea și eficientizarea administrației locale

“Vom schimba fundamental interacțiunea cetățeanului cu administrația locală, astfel încât serviciile să fie centrate pe nevoile cetățeanului, nu ale administrației: un singur punct de contact (ghișeu unic), un singur dosar al cetățeanului (acte depuse o singură dată), formulare simplificate și precompletate. Website-ul Primăriei va fi reconstruit din temelie și va deveni un portal de servicii și informații ușor de accesat. Procedurile interne vor fi eficientizate în mod constant, prin soluții tehnologice.”

2. Atragerea de profesioniști în Primărie

“Vom face o prioritate din atragerea de profesioniști în Primărie – din Timișoara și nu numai. Vom angaja pe baza unor concursuri adevărate, nu pe bază de pile și cunoștințe. Acolo unde e necesar, vom pune accent pe cunoașterea limbilor străine, pentru a fluidiza conectarea la bunele practici europene. Funcționarii Primăriei vor fi încurajați să folosească oportunitățile de formare continuă. Vom forma echipe multidisciplinare pentru a găsi soluții inovatoare la cele mai importante provocări ale Timișoarei. De exemplu, un Centru de Excelență în Mobilitate Urbană, cu experți în mobilitate, inginerie și planificare teritorială, va realiza teme și studii pentru dezvoltarea mobilității la nivel metropolitan și va redacta caiete de sarcini în concordanță cu direcțiile de finanțare europeană.”

3. Combaterea corupției cu transparență

“Unde este lumină, nu se fură. Transparența radicală va fi arma noastră cea mai puternică împotriva corupției și nepotismului în Primărie. Ambiția noastră este să construim o «primărie de sticlă»: Vom publica contractele încheiate de instituțiile publice locale. Toate contractele, toate anexele, caietele de sarcini, referatele și rezultatele din arhiva Primăriei din ultimii ani vor fi publicate în regim de date deschise. Pe pagina web, cetățenii vor putea vedea constant ce sesizări există în cartierul lor, ce proiecte sau ce lucrări de mentenanță sunt în derulare. Deplasarea vehiculelor (transport în comun, mașini de gunoi sau de curățenie) va putea fi urmărită în timp real.”

4. Consultarea și implicarea cetățenilor

“Timișorenii știu multe lucruri mult mai bine decât Primăria. În loc să le cerem un vot o dată la 4 ani, vom rămâne conectați cu ideile și nevoile lor prin diverse mecanisme de consultare și implicare: vom reînvia și depolitiza consiliile consultative de cartier și vom da un nou sens consiliului local al tinerilor. Vom pune 5% din bugetul de investiții la dispoziția cetățenilor pentru a propune, susține și decide cele mai importante proiecte pentru ei și cartierul lor.”

5. Punerea cartierelor în centrul atenției

“Fiecare cartier timișorean are caracteristici, provocări și oportunități unice. Vom restructura Primăria pentru a fi mai aproape de nevoile reale ale timișorenilor, de exemplu prin desemnarea unor manageri de cartiere. Împreună cu locuitorii, vom elabora o strategie de dezvoltare pentru fiecare cartier. Pentru amenajarea spațiului public disponibil în cartiere, vom lua în calcul toate nevoile comunității: locuri de joacă, locuri de parcare, spații verzi, terenuri de sport și parcuri.”

6. Reechilibrarea bugetului spre investiții

“Nu ne putem pregăti de viitor dacă nu investim în viitor. Vom reorienta bugetul orașului (unde momentan 85% din bani sunt cheltuiți pentru funcționare) spre investiții care vor aduce plus-valoare Timișoarei pe termen lung. Vom profesionaliza atragerea fondurilor nerambursabile printr-o unitate specializată. Cheltuielile de funcționare vor fi reduse prin eficientizare, stoparea sifonării și o restructurare a Colterm-ului, acum o gaură neagră care absoarbe o bună parte a bugetului.”

7. Zona metropolitană funcțională

“Capitala Banatului nu se mai termină la limitele UAT-ului Timișoara de multă vreme. Vom intensifica colaborarea cu comunele din jur pentru a crea o zonă metropolitană funcțională și vom dezvolta un masterplan metropolitan. Astfel vom oferi servicii publice eficiente și vom putea atrage fonduri suplimentare pentru modernizarea transportului în comun din toată zona, nu în ultimul rând cu un tren metropolitan. Vom crea cea mai extinsă suprafață de parcuri din România prin rețeaua Timișoara Verde-Albastră, legată de canalele din zonă.”

8. Luarea deciziilor bazate pe date și învățăm constant

“Vom identifica și folosi măsurători obiective pentru dezvoltarea orașului și vom lua decizii bazate pe date, nu pe intuiția primarului. Deciziile luate, dar și lucrările contractate sau proiectele finanțate de primărie, vor fi monitorizate și evaluate constant. Nu vom face lucrurile niciodată doar «pentru că așa s-a făcut mereu», ci ne vom strădui să îmbunătățim constant calitatea actului administrativ și experiența cetățenilor cu Primăria Timișoara.”

9. Lupta pentru interesele Timișoarei pe plan național și european

“Multe proiecte de anvergură nu pot fi făcute de administrația locală singură. Vom întări capacitatea Primăriei de a face lobby pentru proiectele strategice ale orașului, atât la București, cât și la Bruxelles. Primarul va deveni un ambasador activ pentru Timișoara. Primăria se va orienta spre colaborarea cu instituțiile publice pe toate nivelele. Ca prioritate zero, vom intensifica presiunile pentru infrastructura mare în jurul orașului, mai ales pentru centură și autostrada Timișoara-Moravița.

10. Reconectarea administrației timișorene la Europa

“Timișoara mereu a prosperat în măsura în care a fost conectată la restul Europei. Vom reconecta administrația locală cu bunele practici europene, pentru că nu vrem să repetăm greșelile altora, ci să învățăm de la ei. Vom reînvia parteneriatele cu orașele înfrățite. Vom crea o unitate specializată pentru atragerea de fonduri europene pentru primărie și toate instituțiile din subordine: obiectivul este să dublăm suma fondurilor atrase pentru Timișoara.”

Print Friendly, PDF & Email