Ambasada SUA: „Ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere”

Foto: Facebook U.S. Embassy Bucharest

Într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Ambasada SUA în România îşi exprimă solidaritatea cu reporterii români „responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări” şi anunţă că îşi reînnoieşte angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Redăm mai jos declaraţia integrală a Ambasadei SUA.

 

„Astăzi îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România. Instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine Guvernul la răspundere.

Libertatea de exprimare, şi, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea şi respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice. Presa şi independenţa judiciară stau la baza alianţei noastre NATO.

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure.”

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993, de către Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Anul acesta, Ziua Mondială a Libertăţii Presei este dedicată temei „Media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri în vremurile dezinformării”, iar principalele evenimente dedicate celebrării sunt organizate în Etiopia, la Addis Abeba.

Print Friendly, PDF & Email