Alin Nica: „Timișoara poate pierde Premiul Melina Mercouri”

Recentele evoluții din cadrul Asociației Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii îngrijorează timișoreanul de rând și oamenii de cultură din Timişoara, spune liberalul Alin Nica, expert al Comisiei Europene în juriul care desemnează și monitorizează Capitalele Europene ale Culturii.

 

„Chiar dacă declarația mea nu reprezintă poziția Comisiei Europene sau a grupului de experți din care fac parte, experiența dobândită în cadrul juriului mă face să trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care Timișoara și România le poate suferi dacă situația tensionată nu se rezolvă favorabil. Timișoara poate pierde Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, care se acordă deținătoarelor titlului la finalul perioadei de monitorizare. Nu există pericolul pierderii titlului, însă neacordarea Premiului Melina Mercouri ar afecta imaginea Timișoarei și a României în mod negativ”, declară Alin Nica, viceprimarul PNL al comunei Dudeştii Noi, care este şi expert al Comisiei Europene în juriul care desemnează și monitorizează Capitalele Europene ale Culturii.

Alin Nica este de părere că toți factorii de decizie ar trebui să se pună la masa negocierilor și să găsească soluția cea mai bună pentru ca acest proiect să continue să fie funcțional. Altfel, adaugă el, ar fi un semnal foarte prost dat partenerilor externi dacă va fi necesară o intervenție a organismelor de control ale Uniunii Europene. Şi subliniază că niciodată, în istoria de 35 de ani a acestei inițiative europene, nu s-a întâmplat ca un oraș deținător al titlului de Capitală Europeană a Culturii să nu primească acest premiu simbolic.

Alin Nica salută decizia Primăriei Timişoara de a se implica în rezolvarea situației și se declară încrezător că se vor găsi modalități pentru păstrarea implicării echipei de profesioniști din cadrul Asociației Timişoara 2021 în noua formă a structurii de implementare a proiectului.

Pentru toamna acestui an, Comisia Europeană avea plănuită a treia vizită de monitorizare. Conform procedurii standard, la sfârșitul acestei vizite grupul de experți urma să facă recomandarea către Comisie în legătură cu acordarea premiului Melina Mercouri Timișoarei 2021.

„Capitala Culturală ar trebui să fie o stare de spirit. Toți timișorenii trebuie să se bucure de acest moment și de această stare. Eu fac parte din categoria timișorenilor care se bucură și se mândresc cu acest titlu. Cultura se face cu bani, dar nu numai pentru bani. Acest moment ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea. Trebuie să ne adunăm și să punem cu toții umărul la acest proiect care ne va aduce numai câștiguri și bucurii. Este momentul să fim uniți, să lăsăm politica și orgoliile la o parte și să intrăm în starea de spirit Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, conchide Alin Nica.

Print Friendly, PDF & Email