A fost anunţat proiectul câștigător al concursului de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei

Planșă din soluția căștigătoare a concursului internațional de soluții pentru Piața Victoriei

30 de proiecte au fost înscrise în concursul internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei, care vizează amenajarea, modernizarea şi transformarea centrului Timişoarei. În 16 octombrie, un juriu internaţional a desemnat câştigătorul. Conform proiectului Piaţa Victoriei ar urma să aibă un pasa subteran funcţional, iar între Operă şi Catedrală să fie plantaţi două rânduri de copaci, pe ambele părţi ale pieţei, la fel în zona Muzeului Banatului.

 

„Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii le simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI? Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței. În loc de umbrele pe terase vom avea copaci care dau umbră, iar dinspre castelul Huniade se va deschide un larg și primitor subpasaj. Pe baza acestei soluții, echipa care a luat premiul I va face proiectul tehnic. După piețele Unirii, Sfântul Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, declară primarul Dominic Fritz.

Concursul internațional de soluții pentru amenajarea, modernizarea şi transformarea Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate, organizat de Ordinul Arhitecţilor din România și Primăria Timișoara, a atras 30 de echipe de arhitecți. Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România și a fost deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Planșă din soluția căștigătoare a concursului internațional de soluții pentru Piața Victoriei

Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Propunerile au trecut prin trei filtre profesionale independente: cel al experților care scriu tema de concurs, cel al profesioniștilor care răspund cerințelor de temă prin soluțiile propuse și cel al juriului, care analizează și selectează cea mai bună soluție ofertată.

Premiul I constă în valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 de euro fără TVA, Premiul II – 30.000 de euro fără TVA, Premiul III – 15.000 de euro fără TVA, Mențiunea I şi a II-a – câte 7.500 de euro fără TVA.

Planșă din soluția căștigătoare a concursului internațional de soluții pentru Piața Victoriei (și zonele adiacente)

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu experiență internațională, fiind cooptați experți arhitecți și urbaniști din patru țări, precum și reprezentanți ai autorității contractante: arhitrecţii Ana Sverko (Croaţia), Maria Chiara Pozzana (Italia), Maruša Zorec (Slovenia), Dragoș Oprea, Ciprian Cădariu, Gabriel Almăjan, Monica Sebestye, urbanistl Gruia Bădescu și viceprimarul Timişoarei Ruben Lațcău.

Timp de zece zile de la publicarea rezultatelor în SEAP, pot fi făcute contestaţii.

 

Print Friendly, PDF & Email