Arhitecți din toată Europa, invitați să regândească Piața Victoriei

Sursă foto: Primăria Timişoara

Primăria Timișoara a început demersurile de transformare a Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate. Soluția de amenajare va fi aleasă în urma unui concurs internațional organizat de Ordinul Arhitecților din România care este acum în desfășurare.

 

„Pentru toți cei care cunosc sau au auzit de Timișoara, imaginea care le vine în minte e cea a Pieței Victoriei. E zona zero a orașului nostru, încărcată de simboluri, parte a identității noastre culturale, cu un potențial neatins și bineînțeles, magnet pentru turiști și localnici. Este o piață în așteptare, pentru că în ultimele trei decenii niciuna din încercările de regândire a pieței și a celor 12 străzi adiacente ca o zonă unitară, cu respect față de întreaga istorie și moștenire arhtecturală depozitată în acest spațiu, nu s-a concretizat. Aici, destinul României a fost schimbat când Timișoara s-a proclamat primul oraș liber de comunism. Pentru un proiect de asemenea anvergură și importanță, prețuim calitatea înainte de orice. Invităm cei mai buni urbaniști, arhitecți, peisagiști și proiectanți să participe la acest concurs internațional și vrem ca în munca lor să se reflecte spiritul orașului de libertate, curaj și inovare”, transmite primarul Dominic Fritz.

Piața Victoriei face parte din culoarul de trei piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele trei decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca această cea mai importantă piață a Timişoarei să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene, „cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele «Corso» și «Surogat», precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.”

Participanții la concurs vor veni cu soluții care păstrează caracterul pieței și îl îmbină cu o viziune contemporană asupra spațiului public. Propunerile lor vor pune în valoare patrimoniul construit și vor fi în acord cu peisajul urban existent. Proiectul de amenajare vizează zona cuprinsă între Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România și este deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Soluția câștigătoare va fi aleasă de un juriu internațional independent. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului.

Vor fi acordate trei premii şi două menţiuni:

Premiul I: Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 de euro;

Premiul II: 30.000 de euro, fără TVA;

Premiul III: 15.000 de euro;

Mențiunea I şi II: câte 7.500 de euro.

Print Friendly, PDF & Email