Duo-ul artistic Anca Benera și Arnold Estefán, prezent pe scena internațională de peste zece ani și expus în prestigioase instituții și bienale din lume, va avea la Art Encounters Timişoara o expoziţie amplă, cu lucrări prezentate în premieră.
Expoziția DesFacerea lumii punctează un moment important într-o colaborare strategică dintre Fundația Art Encounters și Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) din Berlin, una dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană germane, axată pe dimensiunile socio-politice și discursive ale artei.
Vernisajul va avea loc în 24 octombrie, de la ora 18, în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters din Timișoara (b-dul Take Ionescu 46C, Casa Isho). Fundația Art Encounters tarnsmite că își continuă misiunea pe termen lung de a aduce publicul mai aproape de arta contemporană și va organiza în relație cu expoziția o serie de tururi ghidate și evenimente surpriză, în măsură să medieze contactul cu toate straturile vizuale și de cercetare ale expoziției.
Curatoriată de Krisztina Hunya și Diana Marincu, expoziția DesFacerea lumii include o producție nouă, realizată cu sprijinul Fundației Art Encounters, alături de lucrarea Rehearsals for Peace prezentată la n.b.k. Berlin în 2023, și o serie de proiecte recente ale artiștilor, expuse pentru prima dată în Timișoara.
Anca Benera și Arnold Estefán sunt stabiliți în prezent la Viena, dar Timișoara este orașul cu care artiștii mențin o conexiune aparte, fiind și locul în care și-au început primele proiecte colaborative, la începutul anilor 2000. “Practica lor artistică este bazată pe cercetare, urmărind tiparele ascunse care se regăsesc în spatele anumitor narațiuni istorice, sociale sau geopolitice. Lucrările lor sunt articulate într-o varietate de genuri, formate și medii de expresie, precum instalație, video, sculptură sau performance. Conexiunile dintre evenimentele istorice și cele climatice, ecologia și politica resurselor sunt adesea subiecte pe care le cercetează în proiectele lor recente. Expoziția «DesFacerea lumii» extinde subiectele abordate recent către ecologia relațiilor dintre natură și cultură, provocându-ne să reconsiderăm distincțiile tradiționale dintre aceste categorii pe care modernismul le antagonizase”, spune Szakáli Zalán, manager Comunicare și PR la Art Encounters.
În noua lucrare, DesFacerea lumii, prezentată la Art Encounters, sculptura Cumințenia pământului a lui Constantin Brâncuși este reimaginată într-o replică la scară 1:1, realizată dintr-un bloc de sare și amplasată în natură. Artiștii observă și documentează procesul de transformare al sculpturii prin interacțiunea cu animalele și condițiile meteorologice.
Lucrările celor doi artişti au fost prezentate, printre altele, la Manifesta 15, Barcelona (2024), CreativeTime Summit, New York (2024), 1st Klima Biennale, Viena (2024), 5th Kyiv Biennial (2023), Museum Tinguely, Basel (2022), Whitechapel Gallery, Londra (2022), Galleria Trafo, Budapesta (2022), Migros Museum, Zurich (2021), Muzeul MUCEM, Marseille (2019) și mumok, Viena (2017).
Expoziția DesFacerea lumii este organizată de către Fundația Art Encounters și finanțată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi co-finanțată de AFCN, realizată în cooperare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Berlin. Parteneri strategici în organizarea evenimentului sunt Banca Transilvania, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Federal al Austriei pentru Arte, Cultură, Servicii Publice și Sport și Isho.
Ultimele comentarii