Festivalul de Poezie „Ion Monoran”, la Timişoara

Între 14 și 16 decembrie va avea loc, la Timișoara, cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Ion Monoran”. Festivalul constă într-o serie de lecturi performative, lansări de carte și tururi istorice, care își propun să contureze dimensunea poetică a orașului.

 

„I-am spus vatmanului să urce în vagon și am coborît pantograful chemând lumea din tramvai să ni se alăture. Ca urmare, nu a protestat niciun călător și ni s-au alăturat cu toții”, scria Ion Monoran, în Memoriu.

Festivalul Internațional de Poezie „Ion Monoran” își propune reconstituirea și adaptarea unui dialog deja existent în vestul României – revoluția și colaborarea intergenerațională, creând astfel, printr-un discurs poetic, lecturi publice, lansări de carte, o punte de acces între generații. „Poezia, deci, prin aceste ritmuri poate să conecteze generații, poate să (re)construiască fragmente din istorie care se pot transmite mai departe. Revoluția, în același timp, e un haos necesar, o modalitate de constatare a relațiilor interumane, a felului în care trăim, a procedurilor de reabilitare. Poezia și revoluția sunt legate tocmai prin aceste poduri intergeneraționale. Oprirea tramvaielor nu e nimic altceva decât un alt salt, o altă punte, o altă vibrație cosmică”, transmit organizatorii.

În 14 decembrie, de la ora 17, la sediul Fundației Art Encounters va avea loc o sesiune de lectură performativă, pe tema „Aici se ridică Bertolt Brech”, cu Claudiu Komartin și Mirela Iacob.

În 15 decembrie, de la ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe, triplă lansare de carte apelofo_b, de Cătălin Șuteu, 2002020, de Contantin Vică, şi Setări avansate de lumină, de Diana Cornea. Evenimentul este moderat de Alex Ciorogar.

În 16, decembrie, de la ora 16, Viorel Marineasa și Gabriel Timoceanu vor fi gazdele unui tur istoric, cu tramvaiul Revoluției. Plecarea se va face din Piața Maria.

Tot în 16, decembrie, de la ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe va fi lansată antologia Dragă Poezie (Humanitas), în prezenţa lui Viorel Marineasa, Claudiu Komartin şi Marcel Tolcea. Moderator al evenimentului este Alex Higyed.

Ziua de 16, decembrie se încheie la Reciproc Café, cu o sesiune de lectură de poezie, de la ora 20. Invitați speciali sunt Claudiu Komartin, Lena Chilari, Cristina-Maria Crudu, Contantin Vică, Cătălin Șuteu şi Ligia Keșișan.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală și Socială „Ion Monoran” şi Centrul de Proiecte Timișoara, având ca parteneri: Glitch Shop, Asociația Culturală Contrasens, Comuna 30, Cenaclul Pavel Dan, Casa de Editură Max Blecher, Editura Humanitas, OMG Publishing, Fundația ArtEncounters, Librăria La Două Bufnițe şi PEN Club Romania. Proiect este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Print Friendly, PDF & Email