Seria de evenimente „Conectați la viitor”, prin intermediul căreia Universitatea de Vest din Timișoara propune dialoguri ce au ca misiune popularizarea științei, continuă în anul 2023. Invitatul primei ediţii din acest an a fost Marius Andruh, academician, profesor universitar la Facultatea de Chimie a Universității din București și cercetător cu recunoaștere internațională.
Evenimentul a avut loc joi, 2 martie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, fiind moderat de Vlad Chiriac. Reputatul chimist Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, a vorbit pe tema „Chimia și eternele sale provocări”. Elevi de gimnaziu, liceeni, studenți au explorat lumea fascinantă a chimiei și au aflat mai multe despre provocările sale mereu în schimbare.
„Chimia este o ramură a științei profund interdisciplinară. Chimia nu se poate dezvolta fără fizică. Biologia nu se poate înțelege fără ajutorul chimiei. (…) Tot ce se întâmplă în organismele noastre, în organismele vii, sunt procese chimice. Că nu le înțelegem în acest moment este o poveste, însă la un moment dat, nu știm când, vom înțelege tot”, a declarat Marius Andruh în cadrul conferinței.
„Mă bucur că am văzut atâta tinerețe, frumusețe, energie, dinamism pe metru pătrat în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Asta îmi arată că aici sunt oameni pasionați, pentru că, dacă discutăm despre chimie, fizică, biologie, cu siguranță trebuie să existe pasiune. Mă bucur mult să văd că într-o lume a inteligenței artificiale, a inovației în tot ce înseamnă tehnologie, informatică și alte lucruri, încă știința, fundamentală, așa cum e ea, atrage și prezintă interes pentru tinerele generații”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea.
Marius Andruh, doctor în ştiinţe chimice, este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Chimice a Academiei Române şi profesor la Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti. Acesta este membru titular al Academiei Române din 2009, după ce, din 2001, fusese corespondent.
Prelegerea pe care o susţine la Timişoara face parte din seria conferințelor La UVT, Cultura este Capitală, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Partenerul acestei serii de evenimente este Nokia.
Proiectul „Conectați la viitor” implică facultățile din cadrul UVT ce au ca obiect de studiu științele exacte: fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică și are ca scop popularizarea științei prin intermediul realizării unui dialog interactiv între un moderator, public și un specialist din cadrul facultăților sau un invitat recunoscut de comunitatea științifică.
Ultimele comentarii