Oana Pellea, cu o carieră care include peste 50 de roluri în teatru și aproape 20 în film, va conferenţia la Universitatea de Vest Timişoara, un eveniment moderat de Mircea Mihăieș. Prin tema aleasă, actriţa va lansa publicului un îndemn la introspecţie.
Conferința, care va avea loc marți, 8 noiembrie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, face parte din seria „La UVT, Cultura este Capitală” și va fi moderată de criticul literar, eseistul și publicistul Mircea Mihăieș. Tema propusă de actriţă spre dezbatere este: “Întâlniri cu mine însămi”.
Oana Pellea, fiica Domnicăi și a marelui actor Amza Pellea, s-a născut în 29 ianuarie 1962, la București. În 1984 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa profesoarei Sanda Manu. Debutul pe scenă l-a avut în 1984, la Teatrul din Piatra Neamț, unde a jucat până în 1987. Din 1987 până în 1999 a fost actriţă la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti, apoi timp de zece ani, până în 2019, actriţă liber profesionistă, jucând pentru Teatrele Bulandra, Odeon, Metropolis, ARCUB din Bucureşti. Din 2019 este actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde, În stagiunea curentă joacă în trei spectacole: Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatic şi Frumos e în septembrie la Veneția,spectacole în regiaMarianei Cămărăşan, şi în Jurnal de România.1989, spectacol regizat de Carmen Lidia Vidu. În cei aproape 40 de ani de carieră teatrală, a jucat în peste 50 de roluri importante.
De asemenea, Oana Pellea a reprezentat România la mai multe festivaluri internaționale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada şi face parte din mai multe jurii internaționale de film.
Ca actriță de film, a avut aproape 20 de roluri în producții regizate, printre alţii, de Alexandru Tatos, Dan Pița, Stere Gulea şi Bogdan Dreyer, dar a jucat și în câteva producţii internaționale. Primul rol cinematografic, Oana, l-a avut în 1982, în filmul Concurs, în regia lui Dan Pița, iar cel mai recent, în 2018, când a jucat rolul Ficei, în Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea.
Meritele pe scenă i-au fost recompensate printr-o serie de premii: Premiul Omul Anului la secția Actor, premiu oferit de Ziarul Cotidianul – 2015, Decorația Crucea Casei Regale a României acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I al României – octombrie 2012, Premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică, acordat de Academia Română – decembrie 2010, Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești “FestCO”, ediția a VII-a pentru “Cel mai bun spectacol” cu piesa Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec – 2009, Nominalizare UNITER pentru premiul Cea mai bună actriță pentru “Vocea umană” – 2011, Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță, acordat de două ori, Premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă, dar şi numeroase premii internaționale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea: Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film “Vulturul de aur” din Batumi, Georgia, Premiul Criticii Internaționale pentru „Cea mai bună actriță” pentru rolurile Mașa din Trei surori, de A.P. Cehov și Lucius din Iulius Cezar, de William Shakespeare.
Conferinţa susţinută de Oana Pellea la UVT face parte din programul cultural La UVT, Cultura este Capitală , inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Articol publicat şi în Puterea a Cincea.
Ultimele comentarii